Preminuo oblikovatelj svjetla Miljenko Bengez

09.02.2021.

16:18

Autor: Hina

Miljenko Bengez

Miljenko Bengez

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Dugogodišnji član ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost, umjetnik iz područja oblikovanja svjetla Miljenko Bengez preminuo je u Zagrebu u 49. godini.

Miljenko Bengez rođen je 1972. u Zagrebu gdje je završio osnovnu muzičku i srednju elektrotehničku školu. Kazališni rad započeo je 1988. godine kao plesač plesnog ansambla GK Komedija, a 1993. u tom je kazalištu počeo rad na rasvjeti. Od 1995. godine radi u Teatru &TD kao majstor rasvjete, a od 2000. godine dobiva status oblikovatelja svjetla te postaje član ULUPUH-ove Sekcije za kazališnu i filmsku umjetnost.


Autor je oblikovanja svjetla više od osamdeset kazališnih predstava, dvanaest koncerata i osamnaest likovnih izložbi. Dobitnik je nagrade Marul za oblikovanje svjetla predstave Božanska glad na Marulovim danima 2004. godine.


- Miljenka Bengeza pamtit ćemo kao jednog od najboljih hrvatskih oblikovatelja svjetla, samozatajnog umjetnika koji sve što je radio, radio sa srcem i predanošću, ističu iz ULUPUH čiji je Bengez bio dugogodišnji član.

Od Bengeza se na internetskoj stranici oprostio i Teatar &TD


- Nemoguće je zamisliti &TD bez tebe, bez tvojeg Svjetla. Bez tvojih milijun kreativnih rješenja do kojih si dolazio sjedeći strpljivo satima s redateljima, glumcima, kolegama, ekipom za pultom smišljajući neku novu čaroliju. Mladima si sa ogromnom ljubavlju, pažnjom i strpljenjem nesebično prenosio znanje koje si upijao skoro 30 godina rada u kazalištu, stoji na internetskim stranicama kazališta u kojemu je radio na najnovijoj predstavi 'Sreća' Jelene Hadži-Manev, čija je premijera najavljena za subotu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!