Preminuo skladatelj glazbe kultnih filmova, Zoran Simjanović

12.04.2021.

10:33

Autor: Hina

Maratonci trče počasni krug

Maratonci trče počasni krug

Foto: Kino Tušlanac / HRT

"Sjećaš li se Doli Bel", "Maratonci trče počasni krug", "Otac na službenom putu" i "Balkan ekspres“ samo su neki od popularnih filmova za koje je glazbu skladao Zoran Simjanović.

Ugledni srbijanski skladatelj filmske i kazališne glazbe i profesor beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti Zoran Simjanović preminuo je u nedjelju u 75. godini od covida-19, objavljeno je u Beogradu.


Jugoslavenska kinoteka je na svom službenom Facebooku, uz Simjanovićevu fotografiju, objavila samo godinu rođenja i datum smrti, nakon što je on prije dva tjedna primljen u bolnicu zbog infekcije koronavirusom.

Simjanović je rođen u Beogradu 1946. godine, gdje je završio Glazbenu akademiju, 1960-ih godina svirao je u jugoslavenskim bendovima Siluete i Elipse, a u razdoblju od 1965. do 1999. godine objavio je 24 albuma.


Filmsku glazbu počeo je komponirati 1975. godine, a prvijenac mu je bio film "Ljubičice", da bi iste godine uglazbio i kultnu seriju "Grlom u jagode" Srđana Karanovića i Rajka Grlića.


Od tada je kao autor komponirao glazbu za više od 100 filmova i televizijskih serija - među kojima su "Miris poljskog cvijeća", "Nacionalna klasa", "Petrijin vijenac", "Variola vera", "Sjećaš li se Doli Bel", "Maratonci trče počasni krug", "Otac na službenom putu", "Balkan ekspres", "Tajvanska kanasta", "Sabirni centar", "Tango argentino", "Virdžina", "Bure baruta", "Tito i ja" i "Urnebesna tragedija" i drugi.


Na Fakultetu dramskih umjetnosti predavao je od 1993. godine, od 1999. do 2002. godine na Fakultetu glazbene umjetnosti u Beogradu, a jedno vrijeme držao je nastavu i na Akademiji umjetnosti u Banja Luci.


Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada. Mnogi filmovi za koje je radio glazbu nagrađivani su u toj kategoriji na međunarodnim i domaćim festivalima, a glazba iz pojedinih filmova postala je evergreen srbijanske i jugoslavenske kinematografije.


Posljednja u nizu, nagrada za životno djelo koju dodjeljuje Vijeće Međunarodnog festivala humora i satire Zlatna kaciga, trebala mu je biti uručena 1. travnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!