18:55 / 12.03.2019.

Autor: HRT

Preminuo Vasilije Jordan

-

-

Foto: - / -

Jedan je od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.
U Zagrebu je u 85. godini umro Vasilije Jordan, jedan od najvećih hrvatskih slikara čija se slava proširila diljem svijeta.

Jordan je preminuo u 85. godini života, a u dugom stvaralaštvu stvorio je impozantan likovni opus te se smatra jednim od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti.

Likovnu Akademiju u Zagrebu završio je 1958. u klasi Krste Hegedušića i Ljube Babića. Od prve uspješne samostalne izložbe, još početkom 1960-ih često je izlagao u inozemstvu.

Jedan je od najvažnijih predstavnika poetske fantastike u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti. U dugom i plodom stvaralaštvu stvorio je impozantan opus simboličkih i nadrealnih prizora nostalgična sadržaja.

Vezan uz renesansno-baroknu tradiciju, slikao je tehnikom starih majstora, uglavnom u ulju i temperi; bio je zaokupljen temama nostalgije za djetinjstvom, svijetom starih fotografija, glazbom. Na platnu je često prikazivao vlastitu intimu, čovjekovu tjeskobu i strah.

Od slikarskih početaka bio je blizak poetici nadrealizma, a opus je razvijao u različitim tematskim ciklusima, među kojima su Homo volans, Muzičari, Genealogija, Ladanje, Biciklist.

Izlagao je samostalno u brojnim hrvatskim gradovima te u Beogradu, Novom Sadu, Skopju, Ljubljani, Parizu, Bruxellesu, Stuttgartu, Rimu, Milanu; sudjelovao je na mnogim nacionalnim i međunarodnim skupnim izložbama, među kojima su Svjetska izložba u Montrealu 1967.,  izložba "125 vrhunskih djela hrvatske umjetnosti" 1996. u Zagrebu i brojne druge.

Autor je svečanoga zastora Harmica u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu te inscenacije Verdijeve opere Simon Boccanegra u tom kazalištu 2003. godine.

Bio je profesor na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti, a sredinom 1990-ih utemeljio je likovnu akademiju Mostarskog sveučilišta u Širokom Brijegu.

Dobitnik je brojnih važnih nagrada, među kojima i državne nagrade za umjetnost "Vladimir Nazor".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!