Previranja na sjednici Odbora posvećenoj stanju u HNK

26.01.2021.

12:00

Autor: Dnevnik/HRT/IMS/D.D.

Žustra rasprava zbog pitanja uprave HNK-a.

Žustra rasprava zbog pitanja uprave HNK-a.

Foto: Dnevnik / HRT

Više od tri sata trajala je tematska sjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu posvećena stanju u zagrebačkom HNK zbog upravljanja epidemiološkim mjerama i krizom koja je iz toga proizašla. Rasprava je skrenula prema optužbama za mobing te nepoštovanju takozvanog zakona o zviždačima. Članovi Odbora poručili su da je potrebno više komunikacije, a to misli i resorna ministrica, koja je najavila osnivanje povjerenstva koje će proučiti situaciju u HNK.

Saborski Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu složio se u utorak da je potreban dijalog svih dionika radi stabilizacije situacije u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a ministrica kulture i medija najavila je osnivanje posebnog povjerenstva posvećenog toj problematici. Sjednica je završila zaključkom kako je nužno nastaviti pratiti zbivanja u tom kazalištu, ali da također treba pričekati rezultate izvida nadležnih tijela na temelju kaznene prijave podnesene protiv Vrgoč.

- Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora će kao matično tijelo nastaviti kontinuirano pratiti sve aktivnosti vezane za provođenje kulturne politike HNK u Zagrebu, uz poziv na dijalog svih dionika. A s obzirom na to da Općinsko državno odvjetništvo i policija vrše izvide na temelju podnesene kaznene prijave protiv intendantice HNK zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, a poštujući pozitivne propise RH i načelo trodiobe vlasti, dok traju izvidi, ovaj Odbor ne može donositi zaključke o meritumu stvari, zaključak je koji je na prijedlog predsjednice Odbora Vesne Bedeković prihvaćen većinom glasova.

Na sjednici u utorak ministrica je ocijenila kako je tema provođenja epidemioloških mjera previše ozbiljna da bi se zaključci donosili na temelju medijskih napisa. Najavila je da će formirati posebno tijelo koje će prikupiti, detaljno analizirati i sistematizirati sve podatke koji su posljednjih tjedana izneseni u javnosti, a vezano uz prijepore oko HNK.

- Vezano uz zahtjev za smjenu Uprave, poručila bih da je svaki zaposlenik bilo koje ustanove u kulturi, ukoliko se susreće s bilo kakvim problemom, dobrodošao u Ministarstvo kulture. Svakoga ćemo saslušati i uzeti u obzir sve prijave. Međutim, nije prihvatljiva komunikacija isticanjem transparenata na zgradi, peticija, medijskih istupa pa i prijetnji, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

I dalje podijeljena mišljenja među članovima Odbora

Na sjednici je, kao predstavnik sindikalnih povjerenika u funkciji radničkog vijeća HNK Zagreb, bio i Ljubomir Puškarić. Istaknuo je da aktualno stanje predstavlja eskalaciju situacije koja se u tome kazalištu "kuhala" proteklih šest godina, a COVID kriza je, prema njegovim riječima, "samo poslužila kao katalizator svih problema koji su izazvani sustavnim nedostatkom suradnje, dijaloga i razumijevanja".

- Zbog lošeg načina rukovođenja strukturama, zbog loše organizacije rada, sumnjivog poslovanja, nerazumijevanje profesionalnih normi i kriterija dovelo je do toga da danas više od 70 posto zaposlenika ne vidi način za buduću suradnju s ovom Upravom. Nepovratno je izgubljeno povjerenje, izjavio je Ljubomir Puškarić, prvak Opere HNK u Zagrebu.

- Imenovanjem novog intendanta neće nestati problemi koji datiraju još iz prošlog stoljeća, ali sada je konačna prilika da kazalište profunkcionira na način kako to zaslužuju svi, poručio je.

Članovi Odbora zauzeli su različite pozicije u raspravi o teško narušenim odnosima u toj kazališnoj kući, za koje ne dvoje da ih se ne smije ignorirati. Dok dio njih tvrdi kako nije riječ o politizaciji teme, nego je potrebno "u resornom Odboru smiriti tenzije i vidjeti kako nastaviti funkcionirati" (Marijana Puljak, Pametno) jer "mi ovdje ne možemo zatvoriti oči i uši na ozbiljnu činjenicu da u HNK neke stvari ne funkcioniraju" (Sabina Glasovac, SDP), neki pokretanje razgovora o tome na sjednici Odbora vide kao dio predizbornih kampanja uoči lokalnih izbora (Marko Pavić, HDZ).

Damir Bakić (Možemo) smatra da su za ozbiljno narušene odnose odgovorni i Uprava, i Kazališno vijeće, i Ministarstvo kulture i Grad Zagreb te da bi trebalo što prije početi proces medijacije kako bi se sanirali. Pozdravio je najavu ministrice da osnuje posebno povjerenstvo. Suprotno tomu, Zlatko Hasanbegović (Blok za Hrvatsku) pozvao je Vrgoč da podnese ostavku, a ministricu Obuljen Koržinek da je na temelju svojih ovlasti smijeni.

Njegovu argumentaciju Bedeković je ocijenila kao još jedan dokaz "fiksacije na smjenu Vrgoč, gdje se ponovno pokazuje da manipulira temu epidemioloških mjera kako bi je usmjerio u političke svrhe i usmjerio u jednu misiju koja je njegova misija od početka, a to je smjena intendantice".

U ime suosnivača, Grada Zagreba, okupljenima se videolinkom obratila zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Rekla je kako je smrt člana Opere HNK Zagreb Ante Topića, iz čega je proizašla kaznena prijava protiv Vrgoč, velika tragedija, ali kako joj se čini da se tema epidemiološke situacije u HNK iskorištava za politička prepucavanja i iskazivanje osobnog nezadovoljstva.

Vrgoč: U HNK postoje dubinski problemi


- Što se tiče mobinga, o tome svakako možemo razgovarati, dapače, mislim da bi trebalo vidjeti i genezu mobinga i genezu etiketiranja mene za mobing, i razne interesne skupine, i neizvršavanje radnih zadataka, i sve ono što se smatra pod mobingom, rekla je Vrgoč.

Dodala je kako nije točno da je ona izazvala unutarnje podjele u HNK u Zagrebu, nego naprotiv, da se trudila da svi ansambli budu u svojem radu ravnopravni. Smatra kako je globalna kriza uzrokovana pandemijom "očito zahvatila i HNK na različitim razinama", no upozorila je da ondje postoje dubinski problemi koji su, "osim međuljudskih odnosa, njegov model, njegove plaće, sistem koji je doista zastario i koji treba jednu veliku reformu jednog drugog vremena".

- Naravno da postoji problem, naravno da je ponekad teško komunicirati, ali mislim da ovaj način nije način, zaključila je intendantica te ocijenila kako se ovako samo "devastira kazalište".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!