13:40 / 19.09.2018.

Autor: V.M./Hina

'Priča o oblaku' Male scene nagrađena u Kini

Foto: Irena Sinković / Mala scena

Foto: Irena Sinković / Mala scena

Foto: - / -

Predstava 'Priča o oblaku' zagrebačkog Kazališta Mala scena, izvedena na nedavno završenom Međunarodnom tjednu dječje drame u jednom od najstarijih kineskih gradova Xi'anu, osvojila je Nagradu prijateljstva Puta svile.
Predstava 'Priča o oblaku' zagrebačkog Kazališta Mala scena, izvedena na nedavno završenom Međunarodnom tjednu dječje drame u jednom od najstarijih kineskih gradova Xi'anu, osvojila je Nagradu prijateljstva Puta svile, koju dodjeljuje Odbor Međunarodnog umjetničkog festivala Put svile.

Kazalište Mala scena izvijestilo je da je predstava oduševila publiku, a Ivica Šimić, redatelj i jedan od autora, izveo ju je dva puta na engleskom jeziku uz simultani prijevod na kineski. Nakon svake predstave održana je radionica s roditeljima i djecom.

Oduševljen sam prijemom kineske publike i nagradom. Vjerujem da će nakon ovog uspjeha, predstava sudjelovati na još mnogim festivalima u Kini, što će otvoriti put i drugim naslovima Male scene u ovoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu,  izjavio je Šimić.

Poetična kazališna priča prati oblak na njegovom putu svijetom, a kada susreće dječaka polako ga obujmi, podigne u zrak i povede na put pustinjama, prašumama, livadama, gorju, morima i rijekama.

'Priča o oblaku' najstarija je predstava iz ciklusa priča o kotaču, svjetlu, vodi, zvuku, bojama, koje mogu gledati djeca od 18 mjeseci starosti.

Tim predstavama dokazujemo da je kazalište za najmanju publiku ne samo moguće, nego i potrebno. Mala djeca još u potpunosti ne razumiju, ali itekako osjećaju ljepotu slika i riječi kojima im pripovijedamo o svijetu oko njih. Na taj način usađujemo u njih estetske vrijednosti za cijeli život, a posredno i podsvjesno pomažemo im razumjeti svijet koji ih okružuje,  ističu iz Male scene.

Uz najnoviju nagradu 'Priča o oblaku' dobila je 2003. nagradu ASSITEJ-a za najbolju predstavu za djecu u Hrvatskoj, gdje je Šimić bio nagrađen za najboljeg glumca. Scenografija predstave bila je izložena na Zagrebačkom salonu gdje je također dobila priznanje.

U autorskom timu predstave su kiparica Dunja Niemčić koja je osmislila scenografiju, oslikali su je akademski slikari Anina Lasta Budor i Robert Budor, a producentica je Vitomira Lončar. Od 2010. godine predstava integralno igra i na engleskom jeziku, a gostovala je, među ostalim, u Irskoj, Turskoj, Egiptu.

Međunarodni tjedan dječje drame održan je od 8. do 16. rujna kao dio 5. Međunarodnog umjetničkog festivala Put svile, te inicijative 16+1 u kojoj sudjeluje 16 zemalja jugoistočne Europe i Kina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!