Prije 50 godina preminuo jedan od najvećih umjetnika, Pablo Picasso

08.04.2023.

22:35

Autor: Dražen Stefanov/Dnevnik3/IMS/M.Š./HRT

50 godina od smrti Pabla Picassa

50 godina od smrti Pabla Picassa

Foto: HTV / HRT

Prije točno 50 godina umro je jedan od najvećih umjetnika u povijesti, Pablo Picasso. Počast mu odaju rodna Španjolska i Francuska u kojoj je proveo velik dio života. Slavnom slikaru u čast, u obje će se zemlje do kraja godine održati brojni događaji i izložbe.

U čast Pabla Picassa otvorena je izložba i u A Coruni, gradu u koji se slikar doselio s devet godina. Prigodni događaji održavaju se i u Barceloni te Madridu, gdje je živio. U madridskom muzeju Reina Sofia nalazi se njegovo poznato djelo Guernica, koje prikazuje bombardiranje istoimenog baskijskog mjesta u Španjolskom građanskom ratu i koje je postalo svevremenski simbol ratnih razaranja.

- Vidjet ćete više od 200 slika u isto vrijeme, na istom mjestu. Ovo je na neki način jedinstvena izložba, jer gotovo je nemoguće na istom mjestu imati 'Guernicu', 'Les Demoiselles d'Avignon' i sve one Pablove slike kojih ima po cijelom svijetu, rekla je umjetnička direktorica izložbe "Imagine Picasso" Annabelle Mauger

Picasso je velik dio života proveo u Francuskoj, gdje je krajolike i osobe slikao stilom koji su kritičari nazvali "kockastim", prema čemu je taj pravac dobio naziv kubizam. Osim svojim umjetničkim darom Picasso je pozornost privlačio i velikom ljubavlju prema ženama, pa se može reći da je sebe smatrao velikim ljubavnikom.

- On je veličanstven. Mislim da je posebno iskustvo uživo vidjeti njegove slike, biti u svim nijansama i detaljima umjetničkog djela Pabla Picassa, rekao je umjetnički direktor izložbe "Imagine Picasso" Julien Baron.

Pablo Picasso jedan je od najvećih umjetnika 20. stoljeća. Uz to što ga većina zna kao slikara, Pablo se posvetio i drugim granama umjetnosti, pa ga slobodno možemo nazvati i keramičarom i inovatorom, a poznat je i po brojnim skulpturama.

Stvorio je više od 20 tisuća umjetničkih djela. Umro je 8. travnja 1973. u Mouginsu u Francuskoj.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!