Prijepodne u dvorani Lisinski posvećeno igračkama

13.02.2023.

20:29

Autor: Maja Njirjak/Dnevnik/HRT/R.S.

Glazbene igračke

Glazbene igračke

Foto: HTV / HRT

Prijepodne u ''hramu glazbe'', dvorani Lisinski, bilo je posvećeno igračkama. Naime, u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži i Etnografskog muzeja, najmlađi su upoznati s izradom tradicijskih igračaka i glazbala. Zatim su koncertom folklornih ansambala KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Zagreba kroz ples i pjesmu upoznali i baštinu različitih hrvatskih kulturnih područja.


Za neke je ovo prvi susret, ljubav na prvi pogled. Neki su prvi put izradili svoje drveno glazbalo.

Dokaz je to da ove igračke ne stare. No stari zanat izrade, a ovaj majstor ističe da je on među posljednjima.

- To je naše domaće drvo, specijalno za takve stvari. Tijelo je lipa, a ovo je bukva radi samog materijala i otpornosti, za HRT Dnevnik rekao je Zvonimir Majdak, majstor, izrađivač igračaka.

Red je došao na prave instrumente. Folklorni ansambli Ivan Goran Kovačić udružili su snage u kolopletu pjesme i plesa. Unatoč popularnosti YouTubea, dječja je koncentracija na vrhuncu.

- Digitalna sredstva su zamijenila taj fizički dodir s igračkom, no kad djeci ponudite igračku koja je izrađena od drveta, kože, vune, jer to je toplina, to dijete privuče i proradi njegova mašta, kazao je Tomislav Habulin, voditelj pjevanja, SKUD ''Ivan Goran Kovačić''.

Čuvar te baštine je Etnografski muzej, ovaj put u suradnji s Hrvatskom glazbenom mladeži.

- Od naših izložbi od kojih je jedna prošle godine zaista polučila veliki uspjeh do edukativnih radionica o tradicijskim igračkama zaista je interes velik, rekla je Silvija Vrsalović, muzejska pedagoginja, Etnografski muzej.

Nakon Bečkih šuma, Igračke su dio programa ''Tri priče za velike i male''. Finale je u svibnju. 

- Sljedeći program će biti priče iz Tisuću i jedne noći gdje ćemo prikazivati kako danas izgledaju zemlje tog Bliskog i Dalekog istoka, kazao je maestro Tonči Bilić, predsjednik Hrvatske glazbene mladeži.

Uz glazbeni doživljaj nije trebalo mnogo, ovaj je novi orkestar već osnovan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!