Priznanja filmu "Zbornica" na festivalu u Karlovym Varyma

29.08.2021.

12:15

Autor: Hina/V.M.

Sonja Tarokić na svečanoj dodjeli nagrada

Sonja Tarokić na svečanoj dodjeli nagrada

Foto: Međunarodni filmski festival Karlovy Vary / HAVC

Film "Zbornica", dugometražni prvijenac redateljice i scenaristice Sonje Tarokić osvojio je Posebno priznanje glavnog žirija i Priznanje Ekumenskog žirija na 55. Međunarodnom filmskom festivalu Karlovy Vary koji je završio u subotu.

Kako je priopćeno, redateljica je preuzela priznanja na ceremoniji zatvaranja, ustvrdivši da je već i sama selekcija u glavni natjecateljski program bila dovoljna da budu sretni, a povratak kući s priznanjem cijelo je iskustvo učinio još ljepšim.


- Uz divne reakcije publike nismo mogli zamisliti ljepšu premijeru, a sada mi je dodatno drago da je i žiri prepoznao vrijednost našeg filma, dodala je.


Producentica filma Ankica Jurić Tilić izrazila je zadovoljstvo što je film bio tako dobro primljen od publike, kritike i žirija, ocijenivši kako je Posebno priznanje u glavnom natjecateljskom programu svakako veliki kompliment, a veseli ih i pohvala Ekumenskog žirija.


- Ovo je zaista krasan početak za 'Zbornicu' i jedva čekamo da film predstavimo domaćoj publici, napomenula je.

U obrazloženju Ekumenskog žirija stoji da redateljica u svom debitantskom dugometražnom filmu pokazuje iznimnu paletu kinematografskog umijeća vladanja mizanscenom i, što je najvažnije, istinski benevolentno napisanim likovima. 


Film opisuju kao "srčanu, univerzalnu i ohrabrujuću posvetu svim djelatnicima obrazovnog sustava diljem svijeta".Upravo je na tom festivalu film prošlu nedjelju imao svjetsku premijeru i nakon toga, napominje se u priopćenju, dobio iznimne kritike najznačajnijih filmskih publikacija poput Cineuropa. Redateljica je dala i brojne intervjue, među ostalim za Screendaily.


"Zbornica je filmska drama o borbi protiv sustava, u čijem je središtu netom zaposlena entuzijastična osnovnoškolska pedagoginja Anamarija (Marina Redžepović), koja je prisiljena birati hoće li poštovati vlastite principe ili se uklopiti u zbornicu.


Glume još Stojan Matavulj, Nives Ivanković, Maja Posavec, Sandra Lončarić, Daria Lorenci Flatz i brojni drugi. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažer i dizajner zvuka Borna Buljević, scenografkinja Tajana Čanić Stanković, a kostimografkinja Katarina Pilić.


Film je nastao u produkciji Kinorame uz pridruženog producenta KinoElektron iz Francuske, te potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, programa Kreativna Europa potprogram MEDIA, fonda RE-ACT, HRT-a i Torino Film Lab-a, gdje je projekt nagrađen u fazi razvoja.


Festival Karlovy Vary najstariji je i najznačajniji filmski festival u jugoistočnoj Europi i među 15 festivala A kategorije, a hrvatska filmska produkcija već dulje vrijeme nije imala predstavnika u glavnom programu, u kojem se 12 filmova natjecalo za glavnu nagradu - Kristalni globus

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!