Prizori tame, sjećanje na ratnog fotografa Pava Urbana

18.11.2021.

13:15

Autor: Sandra Dičak/Regionalni dnevnik/HRT

Prizori tame, izložba u sjećanje na Pava Urbana

Prizori tame, izložba u sjećanje na Pava Urbana

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Izložbom "Prizori tame" Umjetnička galerija u Dubrovniku obilježila je trideset godina od pogibije ratnog fotografa Pava Urbana. 

Pavo Urban bio je umjetnik, predodređen za fotografiju. Iako je upisao Akademiju u Zagrebu, vratio se u Dubrovnik gdje je od prve granate koja je pogodila grad bilježio ratno stradanje Dubrovnika. 

Borio se s kamerom u ruci sve do 6. prosinca 1991., dana najvećeg strradanja grada kada ga je smrt zaustavila dok je fotografirao eksplozije, dim i užas koji se nadvio nad Stradun. Tih posljednjih 12 fotografija izloženo je na izložbi.

- Posljednjih 12 fotografija nastalo je na dva različita fotoaparata. Prvih sedam nastalo je lagano povlačeći se do mjesta pogibelji, a posljednjih pet dokumentira kako se prema njemu približavao taj prizor tame, smrt, kaže Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije u Dubrovniku.

Na njegovim fotografijama istina se izriče estetikom, kakvoćom i oštrinom uvida. Scene strahota rata bilježene su uravnoteženom strukturom svjetla, kadriranjem u kojem se tvori sklad red i razmjer. Njegova posvećenost dokumentiranju užasa boli i razaranja grada ostavlja nas bez daha.

- Borio se na svoj način, prvenstveno je bio umjetnik promatrač, mudrac. Jedna fina, fina oštroumna i senzibilna osoba koja je zabilježila kadrove povijesti koji su temelj i dokument što se tu događalo 1991. godine, dodala je Petra Golušić, kustosica izložbe.

Pavo Urban ostat će upamćen ne samo kao kultno ime hrvatske fotografije nego i kao jedan od simbola ratnog Dubrovnika.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!