Procvat monodrame u dobu pandemije

21.04.2021.

15:30

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

Zagrebački festival monodrame

Zagrebački festival monodrame

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Uz onaj krapinski, već etablirani festival monodrame, i Zagreb je dobio svoj prvi festival posvećen toj kazališnoj formi. Pokrenuo ga je Teatar Gavran jer su manji komorni komadi u pandemijskoj godini postali najizvođeniji. 

Nagradu Zlatna krila, koja će pripasti najboljoj glumačkoj interpretaciji po ocjeni stručnog žirija, oblikovao je naš poznati akademski slikar i kipar Dimitrije Popović. Od prijavljenih čak 30 monodrama, publika će od 12. do 18. svibnja u Uranijinom prostoru kreacije moći vidjeti 6 odabranih.


- Festival je zapravo nastao kao realizacija ideje Mladene Gavran, budući da je Teatar Gavran u svom dosadašnjem radu u proteklih 19 godina u središte teatra stavljao samog glumca kao najznačajniju figuru teatra, napominje ravnateljica festivala Maja Šegota.

Zagrebački festival monodrame

Zagrebački festival monodrame

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Pojašnjavajući nadahnuće za nagradu Zlatna krila Dimitrije Popović je istaknuo da je "transformacija je jedna suština teatra."


- Glumac se stalno transformira i taj lik koji može biti i lik i maska se u toj transformativnoj formi pretvara u ono što simbolizira krilo. Dakle krilo kao maštu, kao nešto apstraktno u onom smislu Gundulićevske stvarne slobode, rekao je Popović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!