11:55 / 21.05.2018.

Autor: V.M./M.M./HRT

Proglašeni laureati 25. Festivala glumca

-

-

Foto: - / -

Dodjelom nagrada u Iloku je završio 25. Festival glumca. U 11 dana slavonska je publika mogla vidjeti 20 predstava hrvatskih kazališta. Možda ne zvuči puno, ali tamo gdje je kazališnog života malo, ovaj je prozor u svijet.
Dodjelom nagrada u Iloku je sinoć završio 25. Festival glumca. U 11 dana slavonska je publika mogla vidjeti 20 predstava hrvatskih kazališta. Možda ne zvuči puno, ali tamo gdje je kazališnog života malo, ovaj je festival Vukovarsko-srijemskoj županiji prozor u svijet.

Četiri ravnopravne nagrade, nazvane po doajenu hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću, za najbolja umjetnička ostvarenja osvojile su glumice Antonija Stanišić Šperanda i Petra Kovačić Pavlina te glumci Borko Perić i Goran Koši.

Nagrada "Fabijan Šovagović" je za mene velika čast. Svoje prve glumačke korake radila sam dok je gospodin Šovagović bio u naponu snage,  kaže Antonija Stanišić Šperanda.

Uvijek je lijepo dobiti nagradu na festivalu,  pogotovo na festivalu koji je svom smislu zapravo čisti glumački festival kojeg su utemeljili glumci,  napominje Borko Perić.

Nagradu "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava "Dvoje" Teatra Exit iz Zagreba u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža. Svaka predstava je neka nova faza u životu teatra i naravno da puno znači i meni, i glumcima koji su iznijeli predstavu na svojim leđima,  ističe Matko Raguž.

Festival nije zanemario ni mlade glumce do 28 godina: Tesa Litvan i Robert Španić, koji su nastupili u predstavi "Povratak nastale",  koprodukciji Eurokaza, Hrvatske kuće i zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, dobili su nagradu "Ivo Fici". Ovo je prva nagrada koju sam dobio tako da mi jako puno znači,  poručio je Robert Španić.

Festival je živa stvar, kažu organizatori, i svake godine treba iznova dotaknuti publiku. Zadnjih nekoliko godina došlo je do stanovitoga zamora materijala, ali ove godine mislim da smo vratili festivalu pravu atmosferu,  komentira predsjednik Festivalskog vijeća Joško Ševo.

Festival glumca i ove je godine najviše razveselio publiku kojoj kazalište nije nadohvat ruke.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!