12:24 / 28.08.2021.

Autor: Ivana Perić/Vijesti iz kulture/Hina/V.M./HRT

Proglašeni pobjednici našeg najstarijeg festivala dokumentaraca

19. Liburnia Film Festival

19. Liburnia Film Festival

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Opatija je proteklih dana bila središte ljubitelja dokumentarnih filmova. Liburnia film festival tradicionalno je odredište svih onih koji uživaju u tom žanru, bilo da ga stvaraju ili samo gledaju, a sinoć su sve oči bile usmjerene prema laureatima 19. izdanja festivala.

Završeno je 19. izdanje najstarijeg festivala dokumentarnog filma u Hrvatskoj i jedinog koji prikazuje isključivo recentne hrvatske dokumentarce.


Ove godine pobjednički je film "Tvornice radnicima", redatelja Srđana Kovačevića, a nagrada publike pripala je filmu "Jedna od nas", redatelja Đure Gavrana - koji tematizira šokantna sjećanja iz srednjoškolskih dana.


S laureatom Kovačevićem razgovarala je ekipa Vijesti iz kulture:

U žiriju su bili povjesničarka umjetnosti i kustosica Branka Benčić, montažer i redatelj Vladimir Gojun, redatelj i umjetnički direktor festivala Beldocs Marko Grba Singh, distributer i redatelj Szabolcs Szyrony te kritičarka Višnja Vukašinović.


Žiri je u obrazloženju nagrade za najbolji, film Tvornice radnicima, naveo da je "želja žirija bila prenijeti poruku o mogućnostima društvene imaginacije, koja se u filmu nudi kao studija slučaja i koja ukazuje na potencijal društvenih transformacija u tenzijama prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, ali i mogućnosti i nemogućnosti emancipacije."


Dobitnik nagrade publike - film "Jedna od nas", redatelja Đure Gavrana, tematizira šokantna sjećana iz srednjoškolskih dana. Film je već primio posebno priznanje na ZagrebDoxu 2020 te Oktavijana za kratki i srednjometražni dokumentarni film 2020. godine.


Posebnim priznanjem, "zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo letargiju", žiri je nagradio je film "Bijeli Božić" Josipa Lukića.


Nagradu za najbolji regionalni film dobio je "Martin Torpedo", autora Tonija Jelenića, a žiri je naglasio "autorov istančan senzibilitet koji promišljenim pristupom opservacijskog dokumentarca ulazi u svijet jednog osobenjaka čija naočigled tužna sudbina nikad ne prelazi u patetiku."


Za najbolju režiju nagrađen je redatelj filma "O jednoj mladosti" Ivan Ramljak, "koji kroz kroniku života i smrti svog prijatelja, publiku na hrabar i jedinstven način vraća u prošlost, čuvajući je od zaborava."


Nagrada za najbolju montažu dodijeljena je filmu "Bijeli Božić", odnosno Josipu Lukiću i Eleni Radošević.


Filmu "Nulti krajolik" pripale su dvije nagrade - za najbolju fotografiju i za dizajn zvuka koju je, za kameru, dobila Andrea Kaštelan, a za dizajn zvuka Vjeran Šalamon.


Filmski program završen je svjetskom premijerom filma "Enrico Marotti: ovo je moj plov" Relje Dušeka.


Liburnia Film Festival prvi je hrvatski filmski festival posvećen isključivo dokumentarnom filmu i jedini koji prikazuje samo domaće filmove nastale u protekloj godini. Tijekom pet festivalskih dana u Opatiji su prikazana 44 dokumentarna hrvatska filma, od kojih su 22 filma bila u natjecateljskom, a 22 u popratnom programu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!