09:36 / 31.01.2020.

Autor: I.D./HINA

Program otvorenja godine EPK u Rijeci

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Vrhunac događaja bit će u središnjem programu otvorenja - u riječkoj luci - "Operom industriale".
Godina Europske prijestolnice kulture u Rijeci bit će otvorena u subotu, 1. veljače cjelodnevnim programom koji obuhvaća 70 događanja na 30 lokacija.

Vrhunac događaja bit će u središnjem programu otvorenja - u riječkoj luci - "Operom industriale". U tijeku su finalne pripreme.

- Mogu se pratiti u luci, grade se različite konstrukcije, instalacije, pozornice, video ekrani. Imamo informaciju da jako puno ljudi dolazi u grad i popunjenost smještajnih kapaciteta je jako visoka, rekla je direktorica tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom EPK u Rijeci, Emina Višnić i dodala:

- Što se vremenske prognoze tiče, vidjet ćemo hoće li biti kiše ili ne, ali u svakom slučaju ćemo uživati. Ne očekuju se jaki vjetrovi niti hladnoća. Preporučila je gledateljima da u slučaju kiše ponesu kabanice umjesto kišobrana, kako bi svima bilo ugodnije.

Cjelodnevni program počinje u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin u Vodovodnoj ulici, odakle će nedugo nakon toga krenuti anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat, a vodit će je riječke glumice Tanja Smoje i Jelena Lopatić.

Do popodne u središtu grada performansi i glazbeni nastupi

Do popodnevnih sati će se na brojnim mjestima središta grada odvijati performansi, glazbeni nastupi i druga događanja. Među njima su i program Rijeka, koraci i vrijeme tvrtke Thorax u kojoj se posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina burne riječke povijesti pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu kroz glumu, scenografiju i vizuale.

Nakon toga očekuje se nastup Vokalnog studija Rijeka u riječkoj ribarnici, izvedba programa na korzu Hodači-ce, svojevrsne futurističke vizije kultne Trafikove predstave Hodač / Hommagge Janku Poliću Kamovu.

Glazba u popodnevnim i večernjim satima

U popodnevnom i večernjem programu su uglavnom koncerti i nastupi DJ-a. Tako će na Titovom trgu, odnosno na Contu, u prigodno postavljenom šatoru biti koncerti jazz i improvizirane glazbe i svirke nekoliko riječkih bendova. Orkestar će u defileu središtem grada odati počast Ludwigu van Beethovenu povodom 250 godina rođenja izvedbom njegovih djela. Na pozornicama na Čajnom trgu, Kazališnom trgu i Arheološkom parku Principij izmjenjivat će se zborovi, vokalne skupine i bendovi.

Glazbeno-vizualno djelo "Opera industriale" otvara važne identitetske teme

Protokolarni program u kojem će Rijeci biti uručena povelja Europske prijestolnice kulture, uz sudjelovanje visokih uzvanika iz političkog i kulturnog života te ministara kulture članica EU, počet će u 17 sati u HNK Ivana pl. Zajca, a nakon završetka sudionici i uzvanici će se zaputiti prema luci. Ondje će u 19:30 sati početi "Opera industriale".

Središnja pozornica je na De Franceschijevom gatu, ali će se dijelovi programa izvoditi i na drugim lokacijama u prostoru luke. Moćno glazbeno-vizualno djelo nastalo je po glazbenom predlošku riječkog umjetničkog dvojca JMZM Josip Maršić i Zoran Medved, u orkestraciji skladatelja Frana Đurovića.

Kako je najavljeno, u izvedbi se otvaraju važne identitetske teme Rijeke i Europe, a program donosi zvuk, glazbu i buku, efekte koji nastaju kombinacijom svjetlosti i tame te snažne simbole Rijeke i Europe.

Nastupit će više od 120 izvođača, među kojima su Damir Bartol Indoš Kuća ekstremnoga glazbenog kazališta s Rumoristima kao izvođačima na posebnim instrumentima šahtofonima, atraktivni finski zbor muškaraca koji vrište zveckaju i viču Mieskuoro Huutajat, mješoviti Pjevački zbor otvorenja Europske prijestolnice kulture, predvođen Jekom Primorja pod vodstvom Igora Vlajnića, orkestar gudača i puhača, 25 riječkih gitarista, 10 bubnjara, plesači, radnički orkestar brusilica, varioca i iskri ali i više stotina zvončara.

U izvedbu će se uključiti i gledatelji pomoću 3 000 zvona koja će se podijeliti onima koji budu program pratili s glavnog lukobrana, Molo longa. Redatelj programa otvaranja je Dalibor Matanić.

Gledatelji će program moći pratiti s gatova i riva u luci, a detalje udaljene izvedbe će moći vidjeti na velikim video zidovima na više lokacija.

Program se nastavlja cijele noć, u otvorenim ugostiteljskim objektima, uz mnogo koncerata i DJ nastupa na otvorenom i u klubovima.

Među ostalim izvođačima, riječkoj publici u klubu Discordia predstavit će se jedan od najvažnijih pokretača disco glazbene scene u New Yorku i prvi resident DJ kluba Studio 54 Nicky Siano, a u Tvornici kulture nastupi će neki od najvažnijih riječkih grupa različitih generacija Fit, Paraf, Denis&Denis i Jonathan.

Promet središtem grada bit će zatvoren, a gradski prijevoz u Rijeci i prigradu besplatan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!