21:15 / 19.03.2019.

Autor: HRT

Projekt Rijeka 2020 u Europskom parlamentu

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: Rijeka 2020 EPK

Foto: - / -

Ponosan sam da je Rijeka prvi hrvatski grad koji je uzeo titulu Europske prijestolnice kulture te da ćemo godinu dana bogatim programom promicati različitost i kulturu dijaloga, kazao je Obersnel.
U Europskom parlamentu u Bruxellesu u organizaciji hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule održan je okrugli stol "Gradska diplomacija utemeljena na kulturi" prilikom kojeg je okupljenima predstavljen i projekt Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020, priopćio je ured zastupnika.

Tonino Picula
je u uvodu skupa čestitao gradu Rijeci na provedbi tako velikog i značajnog europskog projekta i naglasio kako se riječko predsjedavanje europskom kulturom preklapa s hrvatskim predsjedanjem Vijećem Europske unije u prvoj polovici sljedeće godine.

- Godina 2020. bit će stoga godina velike odgovornosti za Republiku Hrvatsku i dobro je da smo danas ovdje i razgovaramo o prilici koju Hrvatska, i Rijeka, imaju u periodu pred nama. U Europi koja se sve više dijeli i sve češće zaboravlja na svoje temeljne vrijednosti, potrebno je razgovarati o kulturi kao poveznom tkivu. I gradovi, koristeći kulturnu diplomaciju, su itekako pozvani podsjećati da smo Unija dijaloga i suradnje. Pozvani su braniti i promicati europske vrijednosti, naglasio je Picula, navodi se u priopćenju.

Riječki gradonačelnik Vojsko Obersnel je naglasio da gradovi mogu voditi aktivnu diplomaciju iako ju se tradicionalno smatra domenom nacionalnih vlada te se pohvalio s 40 godina prijateljskih odnosa s japanskim gradom Kawasakijem.

- Ponosan sam da je Rijeka prvi hrvatski grad koji je uzeo titulu Europske prijestolnice kulture te da ćemo godinu dana bogatim programom promicati različitost i kulturu dijaloga, kazao je Obersnel.

Silvia Costa, talijanska zastupnica u Europskom parlamentu, bivša predsjednica parlamentarnog Odbora za kulturu i obrazovanje te Izvjestiteljica za program Kreativna Europa u narednom proračunskom razdoblju otvorila je skup pohvalivši program Rijeke 2020.

- Rijeku sam već posjetila i mogu odmah  potvrditi da mi je ponovno na popisu gradova u koje dolazim sljedeće godine. Transformacija je ključna riječ programa Rijeke 2020 i veselim se vidjeti u kojem smjeru ćete odvesti grad bogate povijesti i impresivne energije. U Europi traju različiti transformativni procesi, a vaš je motiviran kulturom i to je za svaku pohvalu, kazala je.

Na okruglom su stolu sudjelovali Teresa Badia, glavna tajnica Culture Action Europe, članica odbora On The Move Marie Fol, Rytis Zemkauskas iz projekta Kaunas 2022 European Capital of Culture, zamjenica gradonačelnika Varaždina Sandra Malenica i Nada Švob Đokić iz Instituta za razvoj i međunarodne odnose.

Tema okruglog stola bile su gradske politike u kulturi, poput interkulturalnih, digitalnih i kreativnih i kako one oblikuju međunarodne odnose u kulturi. Upravo su kulturne politike, sadržaji i odnosi oni koji otvaraju nova partnerstva koja se šire i na druge djelatnosti. Međunarodna mobilnost umjetnika i kulturna razmjena, doprinose širenju novih načina komunikacije i dugoročne suradnje u kulturi. 

Upravo mobilnost, jedna od temeljnih mogućnosti koja se otvorila s Europskom unijom, doprinosi prihvaćanju novih ideja, načina komunikacije, vještina i kuturnih praksi koje obogaćuju zajednice, složili su se okupljeni, stoji u priopćenju ureda zastupnika Picule.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!