Propeler Motovuna "Ratnom konju" Riley Keough i Gine Gammell

30.07.2022.

20:21

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

Propeler Motovuna "Ratnom konju"

Propeler Motovuna "Ratnom konju"

Foto: Dnevnik / HRT

Posvećen je ponajprije filmovima malih kinematografija i nezavisnim produkcijama, onima koji su se nametnuli inovativnošću, idejom i snagom svojih priča. Naslovima koji se u neravnopravnoj tržišnoj utakmici sve teže probijaju do kinodvorana.

HRT-ova novinarka Jana Radić kazala je za središnji Dnevnik HTV-a kako je završio je još jedan Motovun film festival. Redatelj i član žirija Motovun Film Festivala Goran Dukić naglasio je da je pobjednik film "Ratni konj", jer je izvanredno oslikao život mlade generacije američkih Indijanaca i situaciju u kojoj se oni nalaze. Konkurencija je bila vrlo jaka, većina filmova je dobila nagrade na raznim festivalima. Motovun Film Festival završava filmom "Nosila je rubac črleni", koji je dobio nagradu publike u Puli. Dukić je istaknuo da mu je nagrada publike najdraža nagrada. 


Režiju filma "Ratni konj" potpisuje Riley Keough i Gine Gammell koji prati živote mladih pripadnika plemena Lakota, objavljeno je na konferenciji za novinare danas u Motovunu. O dobitniku nagrade odlučio je glavni žiri u kojemu su bili Piotr Domalewski, Goran Dukić i prošlogodišnja dobitnica Propelera Motovuna Ninja Thyberg.

- Iskren i majstorski izrežiran film, od početka do kraja obilježen nevjerojatnim glumačkim izvedbama. Brutalan koliko i sladak te uvijek vjeran svojim protagonistima i njihovu svijetu, obrazloženje je žirija prilikom donošenja odluke o dobitniku Propelera Motovuna.

Nagrada žirija kritičara FIPRESCI pripala je filmu "Sveti duh" Cheme Garcíje Ibarre. Osvrnuvši se na težak zadatak odabira najboljeg ostvarenja u motovunskoj selekciji, članovi žirija Midhat Ajanović, Tim Lindemann i Marko Stojiljković jednoglasnu su odluku obrazložili tvrdnjom da su ove godine, kako su rekli, "imali sreće jer se jedan film posebno istaknuo svojom originalnošću, snažnim kontrastom između tople palete boja i naklonjenosti likovima s jedne strane te mračne priče s druge, između retro dizajna te jasnog i preciznog viđenja suvremenog svijeta, a naposljetku i po humoru kojim je tako raskošno začinjen".

Žiri "Motovunski kratki" nagradu je dodijelio animiranom uratku "Prodavači leda" Portugalca Jooa Gonzaleza.

- Ovaj nas je animirani film ostavio bez riječi i u suzama. Svojom slojevitošću zadire u brojne teme, od ljubavi i gubitka do globalne ekonomije i ekološke kataklizme. Sva ta važna pitanja obrađena su s nevjerojatnom suptilnošću i vještinom, dramaturški i stilski. Ovo poetično umjetničko djelo zaslužuje ući u stalni postav svakog muzeja suvremene umjetnosti, obrazložili su među ostalim svoju odluku članovi žirija Jing Hasse, Mo Harawe i Andrej Korovljev.

Posebno priznanje otišlo je filmu "Ukrotiteljica" Alcibiadea Cohena, dok je nagrada za najbolji hrvatski kratki film Corto Montonese dodijeljena Lani Barić za "Snjeguljicu".

U pet dana festivala, od utorka do danas, motovunskim kinima i uličicama "promarširalo" je 112 filmova, deseci volontera i tisuće posjetitelja. Bogatom glazbenom programu pridonijeli su i brojni filmovi, a nezaboravno audiovizualno iskustvo priuštila su braća Sinkauz izvedbom glazbe koju su skladali za projekciju kultnog švedskog filma "Vještice: Povijest magije kroz stoljeća" koji ove godine slavi stotu obljetnicu.

Inače, počasnu nagradu Maverick Motovuna ove godine dobio je beogradski redatelj Goran Marković, čiji su hitovi "Nacionalna klasa" i "Majstori, majstori" bili u popratnom programu. Priznanje za više od pola stoljeća djelovanja primio je ugledni asistent kamere Ranko Mitić, koji je snimio više od 300 filmova, a motovunskoj se publici predstavio kultnim kratkim dokumentarcem "Mala seoska priredba".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!