14:09 / 03.06.2019.

Autor: Vesna Mimica/V.M./Hina/HRT

Prostor i arhitektura kroz pokret i zvuk

-

-

Foto: - / -

Ime višeglavoga čudovište iz grčke mitologije Hidre preuzeto je kao naziv plesne predstave je istaknutog francusko-izraelskog koreografa Yuvala Picka, koja je gostovala u Zagrebu.
Ime višeglavoga čudovište iz grčke mitologije Hydre preuzeto je kao naziv plesne predstave je istaknutog francusko-izraelskog koreografa Yuvala Picka, koja je gostovala u Zagrebu.

Produkcija sastavljena od tri zasebna djela koji se uvijek nanovo prilagođavaju prostoru izvedbe, izvedena u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a, propituje kako razotkriti sjećanje prostora i arhitekture kroz pokret i zvučnu kompoziciju objedinjujući vremenske slojeve akumulirane u prostoru.

Plesnu predstavu 'Hidra' prošli je tjedan u Gliptoteci ugostio projekt 'Neočekivani Rendez-vous' umjetničke organizacija de facto Saše Božića i Francuskog instituta u Hrvatskoj.

Yuval Pick izvođač je, pedagog i koreograf. Školovan u Bat-Dor Dance School u Tel Avivu, međunarodnu je karijeru započeo 1995. s umjetnicima poput Teroa Saarinena, Carolyn Carlson i Russela Maliphanta. Godine 1999. pridružuje se Baletu Nacionalne opere Lyona, a 2002. osniva svoju vlastitu plesnu grupu The Guests.

Od tada potpisuje djela koja se odlikuju razrađenim pismom pokreta uz pratnju čvrstih suradnji sa skladateljima u kojima ples predlaže ravnotežu koja bez prestanka dovodi u pitanje razliku između pojedinca i grupe. Godine 2016., na zahtjev Nacionalnih spomenika, stvara in situ projekt 'Hidra' u Kraljevskom samostanu u Brouu, u okviru projekta Spomenici u pokretu#2.

Pet plesača izvodi tri scene na tri lokacije, a publiku kroz različite prostore vodi izvođač. Prvi trio, stvoren na plemenskoj elektronskoj glazbi, pulsira i širi energiju koja oblikuje prostor istinskom vitalnošću. Duo odzvanja otkucajima srca koje udara u ritmu disanja dviju ženskih izvođača. Prostor odzvanja simfonijom sinkopiranja i udarnih pokreta. Putovanje završava kvartetom čije su plesne putanje poput utjelovljenja zvučnih valova, mlazova energije koji se šire kroz prostor.

Predstavu izvode plesači Julie Charbonnier, Madoka Kobayashi, Thibault Desaules, Guillaume Forestier i Adrien Martins na glazbu koju potpisuju Matmos, Nico Mulhy, Max Bruckert i Samuel Sighicelli.

Svjetlo je dizajnirao Ludovic Bouaud, zvuk oblikovao Pierre-Jean Heude, kostimografi su Pierre-Yves Loup-Forest i Paul Andriamanana. Predstava je produkcija Yuval Pick Centre des Monuments Nationaux.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!