Provedena ovrha slike "Mlada Patricijka"

05.11.2021.

19:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Provedena ovrha slike "Mlada Patricijka"

Provedena ovrha slike "Mlada Patricijka"

Foto: HTV / HRT

Prenošenjem slike "Mlada Patricijka" Vlahe Bukovca iz Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u HAZU, u petak je provedena ovrha temeljem sudske presude, a ravnatelj muzeja Branko Franceschi taj je čin nazvao "crnim petkom za hrvatsku kulturu".

- To je crni petak za hrvatsku kulturu i jedan pokazatelj da smo mi kao društvo, nažalost, organizirani tako da je pravo na strani jačeg i moćnijeg, kazao je Franceschi Hini te pozvao Hrvatski sabor da preispita zakon o Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Potvrdio je da je u petak u NMMU došao pravni zastupnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti zajedno sa sudskim ovršiteljem i ljudima koji su sliku spakirali i odnijeli. Sve se odvijalo sukladno ovršnom postupku o kojemu NMMU u trenutku same ovrhe nije bio ni informiran, napomenuo je Franceschi.

Po njegovim riječima, sudovi su presudu o slici kao vlasništvu HAZU-a donijeli "u potpunosti zanemarujući Zakon o muzejima, Zakon o kulturnom dobru, Pravilnik o muzejskom radu".

- Mi smo zapravo bili prisiljeni sliku predati suprotno mišljenju Hrvatskog muzejskog vijeća, koje je bilo protiv toga da se slika preda Akademiji. Dakle, morali smo silom ovrhe u potpunosti ne poštivati proceduru koja je propisana Zakon o muzejima, upozorio je.

Podsjetio je da je slika u zbirku NMMU-a - ranije Moderne galerije - uvrštena upravo po odluci HAZU-a, pod upravom HAZU "koja je aneksirala muzej odlukom saveza komunista 1947. godine, i po čijim uputama je to djelo, i ostala, uneseno u zbirku NMMU-a, te time po zakonu zaštićena kao cjelovito i nedjeljivo kulturno dobro".

- Ja se sada mogu u ime cijele hrvatske javnosti zapitati u kakvom to društvu i državi mi živimo da institucija koja bi trebala biti vertikala kulture, vertikala intelektualnog odnosa prema stvarnosti, provodi takvu volju nad kulturnom institucijom, rekao je Franceschi.

Upozorio je kako taj proces nije "proces između muzeja i HAZU-a, već da HAZU ima problem s Ministarstvom kulture i medija, s vladom, s državnim aparatom".

Pozvao je Hrvatski sabor "da konačno preispita zakon o HAZU-u, po kojemu je u ovoj državi već oduzeto dovoljno kulturnih dobara iz javnog društvenog i državnog vlasništva i prebačeno u privatno vlasništvo HAZU-a".

- Ova slika nažalost neće ući samo u povijest umjetnosti nego i prava, kao jedan negativan presedan koji odražava jedno bolesno društvo, zaključio je Franceschi.

Iz Akademije su potvrdili da je slika dopremljena u HAZU te pohranjena u depo Strossmayerove galerije.

Franceschi je rekao da će NMMU na ovrhu uložiti još jednu ustavnu žalbu.

Obuljen Koržinek: Muzej i Ministarstvo prihvaćaju sudsku odluku, ali je ne razumijemo

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je u petak da Ministarstvo i Nacionalni muzej moderne umjetnosti prihvaćaju sudsku odluku o ovrsi slike "Mlada patricijka", ali je ne razumiju te dodavši kako je žalosno da se na ovaj način odnosi umjetnina iz nacionalnog muzeja.

- Muzej je poštovao sudsku odluku, i Muzej i Ministarstvo je prihvaćaju. Mi je ne razumijemo, ali je prihvaćamo jer smo legalisti i omogućena je ovrha koju je zatražio HAZU, rekla je ministrica novinarima u Ministarstvu kulture i medija nakon što je u petak provedena ovrha slike Vlahe Bukovca "Mlada patricijka" koju je zatražila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Podsjetila je da je kao državna tajnica, a zatim i kao ministrica, više od deset godina tražila rješenje "u ovom besmislenom sporu".

- Nudili smo brojna rješenja HAZU-u, molili da se dogovori neka nagodba, da se ne ide putem sudskih sporova. Nažalost, oni su inzistirali na sporu, nakon što je presuđeno u korist HAZU-a za ovu jednu sliku, tražili su da Muzej uz suglasnost osnivača, dakle Ministarstva, prepiše na HAZU sve ostale slike koje potražuju, što su jako dobro znali da mi ne možemo napraviti bez sudske odluke jer bi time državnu imovinu predali u privatne ruke, istaknula je Obuljen Koržinek.

Podsjetila je i na to da se tražilo rješenje i za zgradu Muzeja, namjenski kupljenu za muzej 1939. godine, koji je kasnije postao dijelom JAZU-a te je na temelju toga HAZU devedesetih godina izvršio upis, ali sporazum nije postignut ni oko toga.

Žalosno je da se na ovakav način odnosi umjetnina iz nacionalnog muzeja

- Žao mi je da u ovim okolnostima kada se putem Ministarstva kulture i medija više od 420 milijuna kuna ulaže u Akademijine zgrade i obnovu od potresa, nije bilo sluha i nije bilo spremnosti da se postigne dogovor. Ja se mogu samo nadati da HAZU neće nastaviti onim putem koji su najavili, a to je da će podizati sporove i za sljedeće, ostale umjetnine jer to bi iziskivalo milijunske troškove za koje zaista ne vidim koji je smisao toga, rekla je ministrica.

Napomenula je da je spor oko "Mlade patricijke" na nižim sudovima završavao na jedan način, a da je kasnije završen odlukom i potvrdom Ustavnoga suda na drugi način. "Mi to možemo samo prihvatiti. Zato se ni Muzej ni Ministarstvo ni u jednom trenutku nisu ni na koji način opirali ovrsi, ali žalosno je da se na ovakav način odnosi umjetnina iz nacionalnog muzeja", smatra Obuljen Koržinek.

Ravnatelj Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti Branko Franceschi pozvao je u petak Hrvatski sabor i Vladu da reagiraju, no ministrica ističe da u ovom konkretnom slučaju ne mogu ništa.

- To je sudska odluka. Svi smo svjesni toga da je imovina HAZU-a imovina HAZU-a. To je njihova privatna imovina kojom oni privatno raspolažu, a imovina Muzeja i fundus su državna imovina i naravno da nju ne možemo predati nikako, nikakvim dogovorom, što se od nas tražilo, dodala je.

Smatra da je i donacija kojom je uspostavljena Akademija, dakle donacija biskupa Josipa Juraja Strossmayera bila donacija hrvatskom narodu i žalosti je što "nije bilo spremnosti i sluha da se obustave ti postupci i da se ne dovede HAZU u ovu situaciju".

Što se tiče obnove Vranyczanyjeve palače u kojoj se nalazi Nacionalni muzej moderne umjetnosti, ministrica je rekla kako je od članova uprave HAZU-a tražila da se potpiše sporazum o tome kako će se zgrada koristiti nakon obnove i koji će prostor biti na raspolaganju Muzeju. Predložila je da se zgrada u cijelosti namijeni za NMMU, jer smatra da ta institucija to zaslužuje.

- Nismo još potpisali ugovor, mi smo naravno, legalisti, osigurali smo sredstva za obnovu kulturne baštine, osigurali smo sredstva i za Akademijine zgrad te ih i ovim putem pozivam da uzmu u obzir veliki napor koji država čini da bi se njihova imovina obnovila i da postignemo sporazum te da prestanu pokretati ovakve zaista bespotrebne i besmislene sudske postupke, rekla je ministrica dodavši kako smatra da u ovom trenutku ima zaista puno većih i važnijih problema.

Pozivam HAZU da u fokus stave kulturnu baštinu

Vlada je, podsjetila je, učinila što je mogla donošenjem Zakona o muzejima i Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. "Budući da ti zakoni ne predviđaju da se iz zbirki mogu izlučivati umjetnine, a to HAZU jako dobro zna, ni ja osobno ni Muzejsko vijeće nismo dali suglasnost NMMU da izluči tu umjetninu i preda je HAZU", rekla je.

- Nismo mogli postupiti na način kako su oni od nas tražili jer bi Muzej bi prekršio Zakon o muzejima i Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara za koji pretpostavljam da ga sudovi nisu uzimali u obzir, dodala je.

Napomenula je da se ravnatelj Muzeja obratio članovima Likovnog razreda HAZU, očekujući barem s njihove strane više razumijevanja za specifičnost Muzeja, ali oni su odlučili tako kako su odlučili.

- Jedan od niza prijedloga za rješavanje ove situacije bio je i da se ide u zajedničko osnivanje muzeja, ali na žalost, oni su željeli dokazati svoje vlasništvo, rekla je. Sad su ga dokazali na ovoj slici, a što će raditi dalje ne znam, samo kao ministrica zadužena za područje kulture mogu apelirati na njih da u fokus stave kulturnu baštinu i ono što muzeji čuvaju, poručila je Obuljen Koržinek.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!