Providurova palača u Zadru uskoro u novom ruhu

19.09.2021.

12:20

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Providurova palača

Providurova palača

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Dvogodišnji radovi na obnovi Providurove palače u Zadru privode se kraju. Zabilježili smo kako su izložbene dvorane izgledale tijekom radova, ali i kako izgledaju danas - dva mjeseca prije otvorenja baštinskog muzeja.


Stoljećima dominira u istočnum dijelu stare zadarske jezgre. Providurova palača, nekad sjedište gradskih vlasti, bit će središte kulturno-turističkog života.

Stari otvoreni atrij - postao je središnja zona.

- Centralno mjesto na kojem će posjetitelji dobiti sve informacije o sadržajima. Veliki atrij koji je sad postao zatvoreni prostor koji ima drugačiju namjenu nego što je to bilo prethodno, rekla je Stefani Mikulec-Perković, pomoćnica pročelnika Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.

U ovom spomeniku kulture, za predstavljanje zadarske baštine, na raspolaganju je tri tisuće metara četvornih.

- Na prvom katu se planira stalni postav Muzeja grada Zadra, na drugom katu galerija umjetnina. I da tako kažemo, ovo je mjesto koje identitetski i reformski treba definirati, definirati novi kulturni identitet grada Zadra, poručio je Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra. 

Providurova palača bit će otvorena različitim vrstama umjetnosti.

- Buduća namjena ove dvorane vezana je uz koncerte, projekcije, manje kongrese. Kapacitet je 180 mjesta, kazao je Ćurković.

A u potkrovlju ovog budućeg muzeja otvaraju se sasvim novi vidici na grad, ali i susjedni kompleks, koji se također, poput Providurove i Kneževe palače, planira obnoviti, pretežito novcem Europskih fondova.

- Mi ovu kuću vidimo kao budući dnevni boravak za građane grada Zadra, kaže Ćurković.

Ali i gostiju - onih koje motivira baština i kulturni turizam u Zadru svake je godine sve više.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!