08:00 / 23.11.2018.

Autor: HRT

Provokativne splitske '70-te

-

-

Foto: - / -

Izložba splitske Galerije Brešan nastoji eksponatima evocirati provokativne i turbulentne sedamdesete minuloga stoljeća.
Splitske likovne '70-te - naziv je to zanimljive izložbe koja kroz likovna svjedočenja podsjeća na provokativne i turbulentne sedamdesete minuloga stoljeća. Izložba splitske Galerije Brešan nastoji eksponatima evocirati ta vremena kad se bar htjelo puno i posredno iznaći odgovore koliko su bila uopće kreativna ili pragmatično rečeno svađalačka.

Bilo je to vrijeme šoka s Crvenim Peristilom, vrijeme utemeljenja značajne likovne priredba Umjetnički salon, ali i vrijeme grupiranja pojedinaca koji su mislili da i izvan institucija mogu mijenjati svijet. Upravo tim grupama, a bilo ih je poprilično makar se i ne mogu pohvaliti izdašnim aktivnostima, bavi se 644.

Izložba ima posebni akcent na zaboravljenim, prešućivanim ili umjetnicima koji su puno obećavali ali je sve stjecajem okolnosti iz koje kakovih razloga na tome i završilo, a to se u prvom redu odnosi na tragičara Maksima Krstulovića, Veljka Bodulića, Vojku Ružić, Krešimira Mateljana, Radoslava Duhovića, Dragutina Friedla, Vinka Bavčevića, Zadranina Alfreda Petričića, Aleksandra Midžora, Ranka Tolića, Luciju Jelovac Rizzi i druge.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!