18:41 / 04.10.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Prva dama grafike u Klovićevim dvorima

Nevenka Arbanas

Nevenka Arbanas

Foto: - / -

Nevenka Arbanas vrhunska je grafičarka i profesorica čije inovativne kreacije već gotovo pedeset godina oplemenjuju grafičku scenu. Izborom 350 djela iz opusa umjetničke grafike predstavlja se u zagrebačkim Klovićevim dvorima.
Nevenka Arbanas vrhunska je grafičarka i profesorica čije inovativne kreacije već gotovo pedeset godina oplemenjuju grafičku scenu. Školovala se na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, a usavršavala u Pragu i Parizu. Izborom 350 djela iz opusa umjetničke grafike predstavlja se u zagrebačkim Klovićevim dvorima.

Spoj snažne stvaralačke intuicije i vrhunske grafičke tehnologije, kontinuirano i plodno eksperimentiranje - tim je riječima kritika opisivala stvaralaštvo Nevenke Arbanas i pritom je nazvala prvom damom grafike.

Inovativno preplećući komplicirane grafičke tehnike i slikarstvo nastajao je njezin opus: od najmanjih do velikih formata, raznolik po izvedbi, motivima i koloritu.

Poticaje dobivam izvana, iz prirode. Vjerojatno kako sam potekla iz prirode i šuma Baranje i Slavonije, to me je inspiriralo i sada na kraju, zadnjih 15 godina može se vidjeti list, ali ne list kao vegetativni list nego kao grafički,  kaže dr. art. Nevenka Arbanas.

Stilsko određenje Nevenkinog rada vrlo je kompleksno. Svrstavana je i u enformel i u lirsku apstrakciju i u puno raznih vrsta suvremenog jezika, ali do sada grafika nije bila na ovaj način viđena. Ako bih ja mogla dati svoj sud, onda je to definitivno lirska apstrakcija,  ističe kustosica izložbe Koraljka Jurčec Kos.

Akademik Luko Paljetak, autor teksta koji prati izložbu, smatra da je Nevenka Arbanas veličanstvena umjetnica: Ona je htjela biti vladar svojih svjetova. Birajući svaki put unutar mogućih tehnika onu koja donekle može slijediti njezinu misao, a onda ona pušta tehniku da dovrši njezinu misao do kraja i kada se sve otisne, kada se grafika oslobodi pritiska i fizičkog i stvaralačkog, onda pred sobom možemo vidjeti ishod koji je zaista očaravajući,  ustvrdio je Paljetak.

I opet riječima Luke Paljetka zaključimo: Nevenka Arbanas ne robuje ničemu, takva će uvijek biti - slobodna, magična i nepredvidiva.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!