16:53 / 22.04.2021.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Prva operna režija Anice Tomić

Anica Tomić

Anica Tomić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U petak, 23. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu  u Zagrebu premijerno će biti izvedena opera "Orfej i Euridika" skladatelja Christopha Willibalda Gluka. Riječ je o prvom novom scenskom uprizorenju te opere nakon 35 godina.

U poznatoj priči o Orfeju, koji se zbog ljubavi spušta u pakao, Orfeja utjelovljuje nacionalna operna prvakinja Dubravka Šeparović Mušović; a Euridiku i Amora - također prvakinje Opere - Valentina Fijačko Kobić i Ivana Lazar.


Orkestrom će ravnati maestro Aleksandar Kalajdžić. "Orfeja i Euridiku" posljednji smo put na kazališnim daskama gledali prije 35 godina, i to u režiji Vlade Habuneka, a u petak će je potpisati poznata i jedna od najtraženijih redateljica današnjice - Anica Tomić.


To je njezin operni debi i nije tajna da je oduvijek željela režirati neko operno djelo - Anica Tomić bila je gošća Vijesti iz kulture:

Dramski tekstovi kao glazbene partiture


- Ljubav prema operi kod mene je stara, ali putovi su me odveli na druge strane i sad je došao trenutak da počnem režirati i opere. Zanimljivo je da i dramske tekstove čitam kao glazbene partiture i da je glazba u predstavama, koje radim s kolegicom Jelenom Kovačić, na neki način i izvođač. Ova opera je za mene prirodni nastavak, rekla je redateljica Tomić gostujući u Vijestima iz kulture.


Iako je opera izvedena davne 1762. godine, nevjerojatno je koliko korespondira i s današnjim vremenom.


- Prvo sam pokušala uhvatiti aktualni trenutak, i shvatila sam da Orfej suvremeni čovjek koji traži neku inspiraciju i želju da nastavi svoj život. S obzirom na to da živimo u vremenima straha i pandemije, čini mi se da je njegova hrabrost da unatoč svim preprekama koje mu se događaju na tom putu, ipak ide prema toj inspiraciji – u ovom slučaju to je ljubav, zaključuje Anica Tomić.

"Orfej i Euridika"

"Orfej i Euridika"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!