Prva predstava diptiha "Braća Karamazovi" Olivera Frljića premijerno izvedena u ZKM-u

27.02.2022.

08:12

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/IMS/I.B./HRT

Braća Karamazovi

Braća Karamazovi

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U Zagrebačkom kazalištu mladih premijerno je jučer izvedena prva predstava kazališnog diptiha "Braća Karamazovi" koju je po motivima istoimena romana Fjodora Dostojevskog postavio redatelj Oliver Frljić. 

Da i kazalište može odgovoriti na aktualni politički trenutak, pokazuje nova dramska premijera u ZKM-u. Poznati ruski klasik, Braću Karamazove, prenijelo je na scenu dotičući se i aktualne situacije u Ukrajini.

- Nažalost, moje predstave vrlo često stvarnost pretiče i daje im neki drugi interpretativni kontekst. Kažem nažalost, to se dogodilo i s ovom predstavom. Početak rata u Ukrajini je dao neke nove rezonance, otvorio taj prozor u današnje, rekao je Frljić.

Priopćenjem se oglasilo i kazalište: 

"Kazalište nažalost ne može zaustaviti ratove, ali nam može približiti patnju onih koji u njima stradaju, stoji među ostalim u priopćenju ZKM-a. 

Patnja, dvoličnost i pohlepa za novcem nit su koja povezuje dvije, naizgled slične, a opet drugačije predstave u kojima isti glumci tumače različite uloge.

Braća Karamazovi, odnosno predstave podnaslova "Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu" i "Svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način", aktualniji su nego ikad. Zanimljivost ovog projekta je i u tome što se sastoji od dviju predstava, a publika može odabrati hoće li odgledati samo jednu, ili pak obje dan za danom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!