18:01 / 02.04.2020.

Autor: Ljiljana Saucha/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Prva svirka na orguljama oštećene crkve sv. Marka u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Među oštećenim crkvama koje su pretrpjele veliku štetu u potresu u Zagrebu je i crkva svetog Marka na Gornjem gradu. Stalni orguljaš profesor Pavao Mašić nakratko je isprobao orgulje i prva reakcija je pozitivna.
Među oštećenim crkvama koje su pretrpjele veliku štetu u potresu u Zagrebu je i crkva svetog Marka na Gornjem gradu. Stalni orguljaš crkve profesor Pavao Mašić nakratko je isprobao orgulje i prva reakcija je pozitivna.

Crkva svetog Marka jedan je od najstarijih građevnih spomenika i jedan od simbola grada Zagreba. Tradicija orguljanja u svetom Marku seže još od 14. stoljeća.

Za vrijeme potresa, oštećen je dio krova, popucao je pozlaćeni svod, uništene su freske. Kameni medaljon iznad mjesta gdje sjedi orguljaš  odlomio se i pao na orgulje, posvećene prije 9 godina, ali nije prouzročio veću štetu.

Pavao Mašić je na orguljama je ovih dana uspio i zasvirati.

- Uspio sam pokrenuti orgulje, uspio sam i ući u sam orguljski ormar. Unutra je, naravno, mnogo prašine, a dijelovi pozlaćenoga svoda su pali i u svirale i među njih. Uspio sam i zasvirati na orguljama i prva je reakcija nekako pozitivna, izjavio je za Vijesti iz kulture Pavao Mašić.

Međutim, Društvo hrvatskih književnika, koje je 22. travnja trebalo obilježiti 120. obljetnicu, privremeno je ostalo bez svojih prostorija u samome središtu Zagreba.

Potres je prouzročio znatnu štetu na poznatoj zgradi Kolmar na Trgu bana Jelačića 7 u kojoj se nalaze. Stručnjaci su utvrdili da su boravak i rad u prostorijama Društva opasni za život.

Slijedi dugotrajna obnova, a rad nastavljaju tako što će knjige i časopise iz redovitog programa objavljivati na svojim mrežnim stranicama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!