Prva žena zagrebačke kulture

01.06.2022.

19:57

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Emina Višnić

Emina Višnić

Foto: Dnevnik / HRT

Nakon više od godinu dana mandata gradonačelnika Tomislava Tomaševića, Zagreb je napokon dobio prvog čovjeka gradske kulture. Na dužnost je stupila Emina Višnić - nova pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.


Zagrebački kulturnjaci, mahom oni s nezavisne scene, pozdravljaju dolazak Emine Višnić na mjesto pročelnice Gradskog ureda za kulturu. Naime upravo u neprofitnom kulturnom menadžmentu, umrežavanju na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini te upravljanju organizacijama i projektima ima dvadesetogodišnje iskustvo. 

-Već smo krenuli s tri ključna procesa na samom početku. Prvi je definiranje strateških projekata u području kulture za grad do 2027. godine. Drugi je pokretanje procesa izrade kulturne strategije koji ćemo voditi na jedan širok i participativan način i treći je redefiniranje kriterija za financiranje programa u kulturi, istaknula je Emina Višnić, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.

Za opstanak i bolje funkcioniranje zagrebačke kulturne scene, naglašava Višnić, ključna je nužnost dugoročnog planiranja, odnosno financiranja te efikasnije iskorištavanje sredstava iz europskih fondova. 

- Nemam velika očekivanja od rasta proračuna grada Zagreba, ali itekako imamo jako puno prostora u europskim fondovima, što za infrastrukturu, što za takozvane „soft” projekte, naglašava. 

Šira ju je javnost upoznala kao izvršnu direktoricu i voditeljicu programa projekta Rijeka - Europska prijestolnica kulture s čije je funkcije na vlastiti zahtjev odstupila na polovici mandata.

- Ono što je bilo nekakvih takozvanih afera po medijima to je sve odbačeno, ne od mene nego od državnog odvjetništva kao potpuno neosnovane anonimne prijave, tako da u tom smislu nikakvih repova nema. Ono što je bitno da je iza Europske prijestolnice kulture ostalo jako puno simboličkog kapitala, ljudi, iskustava, jako puno kulture u zajednici, rekla je Višnić.

Od nove pročelnice očekuje se mnogo - posebice nezavisna scena kojoj je tijekom pandemije bio gotovo onemogućen rad. Veća dostupnost kulture, više sadržaja u zagrebačkim kvartovima, javnim prostorima i veće uključivanje građana u kulturne projekte - obećala je Emina Višnić koja je danas stupila na dužnost. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!