10:15 / 31.10.2019.

Autor: Gordan Ćelić /M.Š./HRT

Prvi koncert ovesezonskog 'Kanconijera' HRT-a

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor RTS-a, dirigent Tomislav Fačini na probi u KD Vatroslava Lisinskog

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor RTS-a, dirigent Tomislav Fačini na probi u KD Vatroslava Lisinskog

Foto: - / HRT

Prvi ovosezonski koncert zajedničkog ciklusa 'Kanconijer' Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a u četvrtak, 31. listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u 19.30.
Prvi ovosezonski koncert zajedničkog ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) večeras, četvrtak 31. Listopada, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u 19.30.

Pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, Zboru i Simfonijskom orkestru HRT-a pridružuju se Zbor RadioTelevizije Srbije, te vrsni solisti – njemačka sopranistica Cornelia Ptassek i naš bas bariton Krešimir Stražanac.  
 
Na programu je Njemački rekvijem  Johannesa Brahmsa. U veljači 1865. Brahmsa je duboko potresla majčina smrt te je ubrzo počeo raditi na neliturgijski zamišljenom rekvijemu. Skladan na biblijske tekstove u prijevodu Martina Luthera, prenosi univerzalne vjerske osjećaje. Izvedba prvih triju stavaka u Beču 1867. izazvala je podijeljene reakcije javnosti, no premijera šest stavaka u Bremenu sljedeće godine dočekana je ovacijama. Cjelovita verzija izvedena je u Gewandhausu u Leipzigu 1869. uz pohvale kritičara. Daljnje izvedbe u Njemačkoj, Nizozemskoj, Švicarskoj, Engleskoj i Rusiji ustoličile su Brahmsa kao jednog od najutjecajnijih skladatelja svoje epohe.
 
Za večerašnju izvedbu maestro Fačini stat će ispred 160 glazbenika koji čine, kako je rekao za emisju 'Dobro jutro', veliku mašineriju potrebnu za veliku kompoziciju. Rekvijem J. Brahmsa jedno je od stožernih djela tog tipa literature, ali drugačije jer je za razliku od ostalih uglazbljenja rekvijema kao mise za mrtve, kompozitor sam kompilirao različite tekstove iz Svetog pisma te složio jednu prekrasnu cjelinu koja odiše porukom utjehe iako priziva itekako na prolaznost i na smrt…


                                    Zrinka Matić i Krešimir Stražanac - razgovor za Hrvatski radio


Koncert će se moći pratiti u izravnom radijskom prijenosu urednice Zrinke Matić na Trećem programu Hrvatskog radija (HRT – HR3) te na platformi HRTi, a televizijska snimka urednice Marije Ramljak i redateljice Vesne Fijačko Fodor moći će se pogledati u jednom od termina rezerviranim za klasičnu glazbu Hrvatske televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!