Prvi koncert u obnovljenoj dvorani Vatroslava Lisinskog

03.11.2020.

19:07

Autor: Vijesti iz kulture/Dnevnik/T.V./V.M./HRT

default error photo
Završila je obnova u potresu oštećene Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i njome večeras ponovno odzvanja glazba - prvi ovosezonski koncert održala je pijanistica Maria João Pires.
Završila je obnova u potresu oštećene Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog i njome večeras ponovno odzvanja glazba - prvi ovosezonski koncert održala je pijanistica Maria João Pires.

Nakon 237 dana, 20 sati i 30 minuta prekinuta je za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog nezapamćeno duga tišina.

22. ožujka, kada se zatresao Zagreb, u našoj najpoznatijoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog utihnula je, naime, glazba. Sat postavljen na ulazu u dvoranu odbrojavao je dane, sate i minute te tišine.

Napokon, sinoć, sat je bio zaustavljen i zvuci glazbe odjeknuli su velikom dvoranom koja je prije nekoliko dana osvanula bez skela.

Sedam je mjeseci trajala sanacija koncertne dvorane, otvorenje se dugo planiralo i trebala je nastupiti jedna od najvećih pijanističkih zvijezda današnjice Martha Argerich, no u posljednji je trenutak otkazala zbog bolesti.

Srećom, uskočila je velika prijateljica Zagreba i dvorane Lisinski - karizmatična pijanistica svjetskoga glasa Maria João Pires. Zagrebačka je publika pamti po sjajnom nastupu prije sedam godina.

- Zaista je lijepo ovdje i stvarno sam sretna. Ova dvorana ima zaista nešto posebno u zvuku. Ne znam kako je to kad ste u publici, ali ovdje na pozornici ima nešto toplo i osjećate se kao da ste kod kuće, rekla je pijanistica Maria João Pires.

Ona je već pedeset godina pijanistička zvijezda svjetskih pozornica, a Deutche Gramophon nedavno je objavio cjelokupnu njezinu diskografiju. Za zagrebački je koncert odabrala Debussyja i  Beethovena kojem je cijela ova godina posvećena u povodu 250. godišnjice njegova rođenja.

- Njihova su djela sastavni dio mog života, uz njih sam shvatila dubinu osjećaja. Beethoven nije razumio samo naš svijet, nego kroz njegovu glazbu osjećamo cijeli univerzum, pa i ovu borbu koju svi sada vodimo, smatra João Pires.

A da predaje nema, potvrđuje činjenica da se popunilo svih 500 mjesta koliko je dopušteno s obzirom na epidemiološke mjere. No, to je, nažalost, manje od trećine raspoloživih kapaciteta dvorane koja nas porukama upozorava i hrabri. 

No svi se koncerti, pa tako i onaj sinoćnji, mogu pratiti u prijenosu putem interneta.

Pogledajte javljanje Mirne Farkaš Salamon u središnji Dnevnik HTV-a:

Ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević najavljuje i atraktivne programe i u nastavku sezone:

- Poslije Marie dolazi nam čitav niz najvećih svjetskih orkestara, solista, dirigenata. Spomenimo samo da iz Argentine očekujemo veliki ansambl koji će izvoditi Atolu, iz Londona  Kraljevska filharmonija, iz Kanade Kent Nagano s Montrealskom filharmonijom, nabraja Sirišćević.
Ivo Pogorelić će održati čak dva koncerta ovdje, upravo zbog ove situacije koju imamo ne možemo pustiti dovoljan broj publike, a velik je interes za Pogorelića, on je odlučio darovati jedan koncert i svirat će ga gratis za pretplatnike Lisinski subotom, najavio je ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević.

Pogledajte reportažu ekipe Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!