14:19 / 07.12.2020.

Autor: Karmen Šore/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Prvi koraci nove ravnateljice Drame HNK Split Marine Vujčić

-

-

Foto: - / -

Iza Marine Vujčić je niz romana i drama od kojih se neke upravo izvode u kazalištu Kerempuh i Exit te albanskom teatru Migjeni. Bila je dugogodišnja suradnica kazališta Ulysses, a sad je na red došao splitski teatar.
Iza Marine Vujčić je niz romana i drama od kojih se neke upravo izvode u kazalištu Kerempuh i Exit te albanskom teatru Migjeni. Bila je dugogodišnja suradnica kazališta Ulysses, a sad je na red došao splitski teatar.

Naša višestruko nagrađivana književnica Marina Vujčić na to je mjesto imenovana nakon odlaska Jelene Bosančić s mjesta ravnateljice Drame splitskog HNK.

Bilo je vrijeme za povratak u Dalmaciju, gdje je rođena, kaže, stoga je mjesto ravnateljice drame bio idealan posao za nju, no i novi životni izazov.

- Natječaj se poklopio sa željom da se preselim u Split. Kazalište je moja velika ljubav i pomislila sam zašto ne, imam iskustvo, imamo kompetencije, idem pokušati, priča nam Marina Vujčić.

Program za ovu sezonu naslijedila je od prethodnice, no u idućoj sezoni planira prikazati više domaćih autora na sceni jer publici želi ponuditi teme koje se odnose na njih.

- Pri tomu mislim i na neke splitske klasike i na neke suvremene dramske autore jer Split ima i svoje živuće klasike poput Tomića, Ivaniševića, Dežulovića, Olje Savičević, Renata Baretića, tako da to mi je to neka želja, najavljuje nova ravnateljica Drame HNK Split.

Intendant HNK Split Srećko Šestan već se uvjerio da su kompatibilni u mnogim stvarima oko razvoja splitskog kazališta tj. Drame HNK i programski i kadrovski i repertoarno:

- Tako da me jako oduševila. Mislim da sam pogodio i da smo se našli i da će to biti dobra i plodonosna suradnja, ističe Šestan.

Velike legende hrvatskoga glumišta odlaze, mnogi će reći nikada više takvih kao Genda, Dvornik ili Zdravka Krstulović, međutim nova ravnateljica Drame ne misli tako.

- Mi imamo te legende i sjećanja na njih, ali trebamo stvarati nove legende, a ja po ovome što vidim mislim da u ansamblu splitskog HNK ima dosta glumaca koji imaju taj potencijal, napominje Vujčić.

Sve što je Marina Vujčić podijelila s nama učinila je to u nadi da će se virusu uskoro stati na kraj i da ćemo uskoro svi moći raditi i stvarati kao prije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!