16:36 / 23.07.2018.

Autor: T.V./S.C./HRT

Prvi premijerni dramski naslov - komad 'Michelangelo'

Izvor: dubrovnik-festival.hr

Izvor: dubrovnik-festival.hr

Foto: - / -

Prvi premijerni dramski naslov 69. Dubrovačkih ljetnih igara je komad 'Michelangelo' Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića po drami Michelangelo Buonarroti Miroslava Krleže, u režiji Sebastijana Horvata.
Prvi premijerni dramski naslov 69. Dubrovačkih ljetnih igara je komad 'Michelangelo' Sebastijana Horvata i Milana Matthisa Markovića po drami 'Michelangelo Buonarroti' Miroslava Krleže, u režiji Sebastijana Horvata.

Predstava se priprema u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca Rijeka, a premijerno će biti izvedena 27. srpnja na ruševinama benediktinskog samostana na otoku Lokrumu. Ususret skoroj premijeri, održana je konferencija za medije kojom je u Festivalskoj palači najavljen prvi premijerni naslov koji su neki kritičari već proglasili kazališnim događajem ljeta. Redatelj predstave Sebastijan Horvat istaknuo je svoje oduševljenje radom s glumcima ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.

'Michelangelo Buonarroti' drama je iz ciklusa Legende Miroslava Krleže, nastala 1918. godine. Inspirirana poetikom ekspresionizma, nabijena snažnim slikama i značenjima, vodi u predjele lucidnoga sna. Tematski se Krleža u ovoj drami koncentrira na iskušenja i tragiku Michelangela Buonarrotija koji nošen velikim idejama i rastrgan vlastitim traganjima ostaje usamljen i suprotstavljen neposrednoj životnoj sredini. Genijalni slikar pokušava ostvariti neograničenu moć umjetničkoga stvaralaštva, no Krleža ga suočava s novcem, bijednom nadnicom za njegovu veliku umjetnost. Michelangelo tako rastvara vječno, ali uvijek aktualno pitanje odnosa umjetnosti i novca, a samim time propituje i odnos umjetnosti i moći i politike.

Autorski tim uz redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Markovića Matthisa čine Igor Vasiljev koji potpisuje scenografiju i video, kostimografkinja je Belinda Radulović, autorica glazbe Karmina Šilec, suradnica za pokret Ivana Kalc, oblikovatelj svjetla Aleksandar Čavlek, a oblikovatelj tona Saša Predovan. U podjeli su glumci riječke Hrvatske drame Olivera Baljak, Jelena Lopatić, Tanja Smoje, Marija Tadić, Aleksandar Cvjetković, Edi Ćelić, Dean Krivačić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić, član Talijanske drame riječkog HNK Giuseppe Nicodemo, a velike uloge Michelangela u prvom činu predstave te Redatelja u drugom činu pripale su Rakanu Rushaidatu (Zagrebačko kazalište mladih) te Jerku Marčiću (Kazalište Kerempuh). U predstavi sudjeluje i Kor fanatika koji čine dubrovački zboristi: Lovro Barišić, Magdalena Kačić Barišić, Jelena Beželj, Mario Bogdanović, Mislav Ćimić, Barbara Horvat, Antun Končić, Barbara Ogresta, Lukrecija Prcela, Dea Qivlaku, Ljubo Radić, Tanja Šimunović, Ivana Tasovac, Antonio Težak, Slobodan Varezić i Petar Vlašić, a vodi ih Maja Marušić.

Michelangelo će na 69. Igrama imati ukupno pet izvedbi, od 27. do 31. srpnja. Prijevoz brodom na otok Lokrum uključen je u cijenu ulaznice. Brodovi polaze iz stare gradske luke u 20.30 i 20.45. Ulaznice za sve izvedbe dostupne su na blagajni Igara u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1), svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i u staroj gradskoj luci, dva sata prije najavljenog početka. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije ostvaruju popust od 30% za kupnju ulaznica na prodajnim mjestima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!