13:20 / 20.02.2018.

Autor: vm/Hina

Prvi put na ZagrebDoxu filmove nagrađuje i FIPRESCI

Nenad Puhovski

Nenad Puhovski

Foto: - / -

Najbolje filmove ovogodišnjeg ZagrebDoxa birat će članovi čak šest žirija, a prvi put tu je i žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, što je potvrda prepoznatljivosti i relevantnosti zagrebačkog festivala na međunarodnoj razini.
Najbolje filmove ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox birat će članovi čak šest žirija, a prvi put tu je i žiri Međunarodne federacije filmskih kritičara FIPRESCI, što je potvrda prepoznatljivosti i relevantnosti zagrebačkog festivala na međunarodnoj razini.

Nagrada FIPRESCI, najstarijeg i najuglednijeg udruženja filmskih kritičara koje objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta, dodjeljuje se filmu u regionalnom natjecateljskom programu ZagrebDoxa.

U tom su žiriju njemačka novinarka i filmska kritičarka Carolin Weidner, članica selekcijskog odbora festivala DOK Leipzig te niza drugih uglednih festivala, Collete de Castro, britanska filmska kritičarka koja predaje književnost na Sveučilištu Nanterre u Parizu te novinarka, urednica i filmska kritičarka Marcella Jelić, glavna urednica Klasik TV-a.

Za glavne, pak, festivalske nagrade, Velike pečate u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji, natječe se trideset i osam filmova, o kojima će odlučivati dva žirija - međunarodni i regionalni. 14. ZagrebDox: 125 filmova u 14 programa Na otvorenju festivala, 25. veljače, bit će prikazano ostvarenje Marte Prus  Preko svih granica o nemilosrdnom svijetu profesionalnog sporta. Poljska redateljica, čiji je kratkometražni film Osamnaesti rođendan bio prikazan na ZagrebDoxu prije četiri godine, u svom novom dokumentarcu prati rusku atletičarku Margaritu Mamun dok se priprema za Olimpijske igre u Brazilu.

Jedan od naslova koji u Zagreb dolazi s vrijednom festivalskom nagradom je O očevima i sinovima sirijskog redatelja s berlinskom adresom Talala Derkija, na ovogodišnjem Sundanceu ovjenčanom glavnom nagradom.

Kao i za svoj prethodni film Povratak u Holms redatelj Derki, koji će biti gost zagrebačkog festivala, u novom se filmu vratio u svoju domovinu. Pod krinkom da snima film o usponu kalifata, infiltrirao se u džihadističku obitelj i tijekom više od dvije godine snimio potresan portret obitelji radikalnih islamista koja odgaja svoju djecu da postanu teroristi.

Posebni program ZagrebDoxa U fokusu: Nova Europa predstavit će recentne filmove s temama koje povezuju postkomunistička društva istočne, srednje i jugoistočne Europe, a u program su uvrštena i dva hrvatska filma.

Procesi koji su više ili manje zajednički tim državama i društvima, poput odnosa prema izbjeglicama, vezivanja uz prošlost, dominacije konzervativnih vrijednosti, načina shvaćanja demokracije i slobodnog tržišta, odnosa prema nevladinom sektoru predmet su istraživanja i filmske artikulacije niza zanimljivih filmova koje donosi taj ZagrebDoxov program,  ističu organizatori festivala.

Program donosi sedam filmova, među kojima se dva bave hrvatskih temama - Dom Zdenka Jurilja koji tematizira hrvatski problem ovrha i Ispočetka Arijane Lekić-Fridrih, koji daje rijedak portret jedne hrvatske političarke, u ovom slučaju Jadranke Kosor.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox, čije će se četrnaesto izdanje održati od 25. veljače do 4. ožujka u kinu Kaptol Boutique Cinema, donosi više od 130 filmova.

Kronike 14. ZagrebDoxa moći ćete pratiti na HRT3, a uvodnu kroniku već možete pogledati na usluzi HRTi:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!