Prvi put predstavljena cjelovita Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina

14.11.2022.

21:35

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/IMS/HRT

Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina

Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina

Foto: HRT / HTV

U CroAtriumu, novouređenom prostoru Nacionalne i sveučilišne knjižnice, predstavljena je "Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina", jedinstvena rukopisna ostavština oca hrvatske povijesne znanosti. Originalna pisma javnosti su predstavljena prvi put i samo za ovu prigodu, dok će u digitalom obliku zbirka biti dostupna na mrežnim stranicama knjižnice.

Prostor nekadašnje gruntovnice bio je preuređen za predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, a sada je, kao dio NSK, postao CroAtrium, multimedijski Centar za istraživanje, razvoj i promociju zbirke Croatica.

Ivanka Stričević, glavna ravnateljica NSK kazala je da će u CroAtriumu svi na novi način proučavati ono što čuvaju i drže u trezorima.

Na otvorenju Centra CroAtrium javnosti je prvi put predstavljena cjelovita Epistolarna zbirka Ivana Lučića Trogiranina. Čine je čak 143 pisma, pisana na ručno izrađenom papiru.

- S obzirom na to da je puno pisama složili smo ih kronološki s tim da smo izdvojili sklupinu pisama koje je pisao u Trogiru prije odlaska u Rim, izjavila je Irena Galić Bešker iz odjela Zbirka rukopisa i starih knjiga NSK.

Otac hrvatske historiografije pisao je zadarskom nadbiskupu Valeriju Ponteu te Šibenčanima Danijelu i Frani Divniću. Pisma su vrijedan povijesni izvor za proučavanje Lučićeva rada.

- Najutjecajnije njegovo djelo DE REGNO DALMATIAE ET CROATIAE LIBRI SEX koje je izašlo prvi put 1666. godine i koje istovremeno sadrži i njegovu raspravu o povijesnim problemima i mnogo izvora, kazala je Bruna Kuntić-Makvić iz Odsjeka za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

U Epistolarnoj zbirci Ivana Lučića Trogiranina i 38 je pisama koja nisu objavljena u ediciji Starine HAZU.

- Htjela bih prvo čestitati NSK koja je sustavno prikupljala pisma. Mi smo, kada se pojavila ova zadnja, zapravo kontingent pisama, brzo reagirali i uspjelo se sve otkupiti i to je za nacionalnu baštinu od neprocjenjive vrijednosti, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Krhka pisma Ivana Lučića Trogiranina pohranjena u trezoru NSK samo su dio važne zbirke koja se čuva u posebnim uvjetima i javnosti je uglavnom dostupna virtualno, na mrežnim stranicama knjižnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!