Prvi put u kazalištu glumi osoba s poremećajem iz spektra autizma

25.09.2021.

07:00

Autor: Antonia Ćosić/Dnevnik/IMS/HRT

Predstava "Aut", Mala scena

Predstava "Aut", Mala scena

Foto: HRT / HTV

Novom predstavom "Aut" zagrebačka Mala scena opravdala je slogan "prepoznatljivo različiti". Prvi put u nekom kazalištu glumi osoba s poremećajem iz spektra autizma. Redatelj Paško Vukasović angažmanom Mateja Španovića želio je podsjetiti na važnost socijalizacije sa svima koji su na bilo koji način različiti.


Dirljiva predstava "Aut" za sve starije od devet godina nastala je na temelju Matejeva života i knjige "Neobičan događaj sa psom u noći". Jedan dječak postaje svjedokom zločina u susjedstvu te samoinicijativno kreće u istragu.

- Bila je potpuno druga procedura i drugi proces rada jer imamo osobu koja ima poremećaj iz spektra autizma. Odlično se snalazi u procesu proba i stvarno je bilo dinamično, kazao je redatelj Paško Vukasović. 

Glumica Iva Šimić Šakoronja kaže da se malo bojala kako će to biti kada publika dođe. Dodaje da se svi troje na sceni vole zafrkavati, a Matej posebno. 

- Nadam se da će svoj djeci, koje god dobi bila, ova predstava otvoriti oči i upoznati ih s onima koji su malo različiti od njih, kazao je glumac Luka Bulović. 

Glavni glumac Matej Španović naglašava da ne želi biti baš previše analitičan i ističe da je definitivno nešto postigao u životu ako nekoj osobi može uljepšati dan ili je potaknuti na nešto. 

- Ova je predstava kao Mjesec, obasjava sve one koje ne vidimo, koji su u autu, a čije priče vrijedi čuti, izjavila je Buga Marija Šimić, umjetnička ravnateljica kazališta Mala scena. 

- Možda poboljšate sebe kao osobu. Nisam ni ja lifestyle guru niti išta drugo. Ja samo pozivam da dođete i pogledate predstavu. Dođite vi i vaši klinci i njihovi klinci, poručio je Matej. 

I uvjerite se koliko umjetnost može pomoći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!