Izveden prvi ovogodišnji novogodišnji koncert riječkoga HNK

27.12.2021.

23:29

Autor: Hina/HRT

HNK Ivan pl. Zajc

HNK Ivan pl. Zajc

Foto: Goran Kovačić / PIXSELL

Prvi u nizu ovogodišnjih tradicionalnih novogodišnjih koncerata HNK Ivana pl. Zajca izveo je u ponedjeljak Riječki simfonijski orkestar pod ravnanjem njihova šefa-dirigenta Valentina Egela.

Na programu koncerta nazvanog "1001 noć" bile su skladbe inspirirane Orijentom, poput "Aladdinu" Carla Nielsena, suite "Šeherezada" Nikolaja Rimskog-Korsakova, Egipatskog marša i valcera "Tisuću i jedna noć" Straussa mlađega. Izvedeni su i "Polovjecki plesovi" iz opere "Knez Igor" Aleksandra Borodina te djela inspirirana europskim bajkama i mitovima - "Priča" Jeana Sibeliusa i Preludij romantične opere "Lohengrin" Richarda Wagnera.


Novogodišnji koncerti ne mogu proći bez Straussovih polki i valcera, pa su tako i ovog puta bile dijelom programa riječkoga koncerta.


Novogodišnji koncert prvi se put našao na repertoaru riječkog HNK Ivana pl. Zajca 30. prosinca 1982. godine. Ubrzo je koncert, u posebno svečanom blagdanskom ozračju, postao jedan od najomiljenijih i najposjećenijih kazališnih programa pa se, tijekom dvadeset godina, i broj njegovih izvedbi povećavao.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!