Prvih 10 godina MSU-a u novom prostoru

12.12.2019.

11:10

Autor: Inja Svetl/V.M./HRT

default error photo
Kao da je bilo jučer, a prošlo je već točno 10 godina otkako je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti iz Gornjeg grada preseljen u Novi Zagreb, u novoizgrađen prostor. MSU obljetnicu obilježava izložbom akvizicija u proteklom desetljeću.
Kao da je bilo jučer, a prošlo je već točno 10 godina otkako je zagrebački Muzej suvremene umjetnosti iz Gornjeg grada preseljen u Novi Zagreb, u novoizgrađen prostor.

MSU obljetnicu obilježava izložbom umjetnina prikupljenih donacijama i otkupima u proteklom desetljeću.

Fundus Muzeja suvremene umjetnosti gotovo se udvostručio u odnosu na onaj iz gornjogradskog prostora. Što prate i impozantne brojke, Muzej sada upravlja s više od 7800 umjetnina i brine o 180 tisuća koje mu Grad Zagreb daje na čuvanje.

U tom desetljeću obišlo ga je više od milijun posjetitelja, postavljeno je šezdesetak velikih izložbi i više od stotinu manjih. Uz raznovrsne programe za publiku. Ova je izložba izbor i svojevrsna rekapitulacija ponajboljih ostvarenja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti.

- Tu možemo čitati i društvene fenomene i način na koji umjetnici reagiraju na te pojave upravo tim radovima, koji su veoma recentni, i velika je sreća da mi možemo, zahvaljujući našim kolekcijama, prezentirati taj dio recentne hrvatske umjetnosti, ističe autorica izložbe Nataša Ivančević.

Nemoguće je pobrojiti donatore koji su obogatili fundus Muzeja, jer više ih je od dvjesto. Donacije su iz privatnih kolekcija, najvećih imena hrvatske likovne scene ali i stranih umjetnika. Osmišljen je i sustav otkupljivanja.

- To radimo uz pomoć našeg medijskog partnera, tvrtke koja se bavi telekomunikacijama i svake godine priređujemo otkupni natječaj kojim održavamo kvalitetu naših zbirki, napominje kustosica izložbe Leila Topić.

Za MSU vrata budućnosti širom su otvorena: Sve će to biti uklopljeno u naš novi stalni postav s kojim želimo pokazati nove radove. Otkupi se stalno obavljaju tako da želimo uvijek biti ‘up to date’, kaže ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić.

U subotu je u Muzeju održan šareni cjelodnevni program, koji je kulminirao velikom retrospektivom našeg međunarodno priznatog multimedijskog umjetnika Zlatka Kopljara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!