Stižu najveća imena suvremenog teatra

07.09.2022.

20:01

Autor: Mirna Farkaš Salomon/Dnevnik/P.F./HRT

Festival svjetkog kazališta

Festival svjetkog kazališta

Foto: Dnevnik / HRT

U Zagrebu počinje 20. Festival svjetskog kazališta. Publici donosi najveća imena suvremenog teatra, a jubilarno festivalsko izdanje ugostit će autore koji su se već predstavili u Zagrebu. Do kraja mjeseca na rasporedu su četiri predstave.


U dvadeset godina postojanja Festival svjetskog kazališta je prošao nekoliko faza. Početak je označila rekapitulacija vizualnog teatra sedamdesetih i osamdesetih, slijedilo je novo čitanje suvremenog dramskog teatra temeljenog na tekstu i inovativnim režijskim rješenjima do današnjeg kazališta koje se društvenim pitanjima bavi kroz prizmu umjetnika.

- Velike teme su zamijenjene zapravo jednom mješavinom kao što recimo suvremena literatura radi, mješavinom osobnog kolektivnog povijesnog, geografskog, ali imamo osjećaj da svi pripadamo jednoj velikoj zajednici koja je ugrožena nekim pojavama kojima smo sami doprinijeli i na nama je da istražimo korijene, rekao je Ivica Buljan, umjetnički ravnatelj festivala. 

Na Festivalu svjetskog kazališta od samog su početka gostovala velika redateljska imena, za predstave Eimuntasa Nekrošiusa uvijek se tražila ulaznica više, kao i za one Petera Brooksa. Predstave Pippa Delbona i dalje izazivaju veliku pozornost. Posljednjih su godina Thomas Ostermeier i Milo Rau gotovo kućni redatelji festivala.

- Moglo bi se reći da su njih dvoje možda najčešći gosti festivala u ovom vremenu. Prije su to bili i Kastor i pokojni Nekrošius, zapravo neka amblemantska imena, ali najučestaliji u posljednje vrijeme su upravo Thomas Ostermeier i Milo Rau, istaknula je Dubravka Vrgoč, umjetnička ravnateljica festivala.

Festival počinje predstavom "Poslije tišine" brazilske redateljice Christiane Jatahy, ovogodišnje dobitnice Zlatnoga lava na Vencijanskom bijenalu. Njezin je rad zagrebačka publika upoznala među prvima u Europi, prije pet godina gostovala je s predstavom "Tri sestre".

- Mislim da je nakon izolacije važno da kazalište bude mjesto susreta umjetnika i publike i da se progovara o važnim temama malih zajednica, kako mi progovaramo u našoj predstavi, jer znam da su naše priče različite, ali važno je da gradimo mostove i razumijemo jedni druge. Bliskošću možemo promijeniti svijet, a kazalište je način da budemo zajedn, objasnila je Jatahy, autorica i redateljica.

Specifično vrijeme donosi specifične predstave, ako je suditi prema četiri predstave koje gostuju na ovogodišnjem Festivalu svjetskog kazališta, sadržaj je sličan - okrenut prema osobnim problemima i traganju za mjestom u društvu, ali forme su različite, od dokumentarističkog pristupa Christiane Jatahy preko introspekcija Christopha Marthalera do zamagljene stvarnosti Mila Raua i skupine Peeping Tom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!