Pula: 'Carmen' kakvu se ne može vidjeti drugdje

02.08.2019.

13:11

Autor: Jana Radić/V.M./Hina/HRT

default error photo
Nakon Verdijeve 'Aide' i Beethovenove 9. simifonije u pulskoj Areni vrhunac programa Ljetne klasike Bizeova – 'Carmen'. Riječ je o premijernoj produkciji slavne opere koja je rađena isključivo za prostor pulskoga amfiteatra.
Nakon Verdijeve 'Aide' i Beethovenove 9. simifonije u pulskoj Areni vrhunac programa Ljetne klasike Bizeova – 'Carmen'. Riječ je o premijernoj produkciji slavne opere koja je rađena isključivo za prostor pulskoga amfiteatra.

Poznatu priču o ljubavi, ljubomori i strasti izveo je ansambl HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke pod ravnanjem maestra Yordana Kamdzhalova, a inscenaciju potpisuju Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić.

Jedinstvenost tog ambijentalnog spektakla režiranog samo za pulski antički amfiteatar, što su ga scenografske i svjetlosne intervencije transformirali u dramatične španjolske krajolike i arenu za koridu, bila je promjena perspektive.

Tako su po prvi put zamijenjeni uobičajeni prostori pozornice i gledališta s obzirom na to da je predstava izvedena na kamenim tribinama na kojima je ipak istodobno bio i dio publike.

Naslovnu ulogu tumačila je mezzosopranistica, članica riječkog opernog ansambla Ivana Srbljan koja se kao Carmen proslavila i izvan Hrvatske. U ulozi Carmen nastupila je još u studentskoj predstavi za koju je dobila Rektorovu nagradu, potom na opernim pozornicama u Splitu i Rijeci, a onda i u Finskoj.

Tenor Aljaž Farasin imao je ulogu Don Josea a uz njih nastupili su Anamarija Knego, Luka Ortar, Robert Kolar, Slavko Sekulić, Ivan Šimatović, Marko Fortunato, Vanja Zelčić, Emilia Rukavina i Saša Matovina.

- Carmen je ovdje režirana upravo za ovaj prostor i prostor nam je iskreirao inscenaciju, ideje, kretanje na sceni jer je prostor drugačiji, nikad se nisam susrela s takvim prostorom u opernim kućama, komentirala je Ivana Srbljan.

Aljaž Farasin je istaknuo da nikad nije doživio tako nešto: Kad se ovako kao umjetnik zamisliš koliko to ima godina, što je sve tu već bilo, što je prošlo, osjećaš se jako malim, poniznim, rekao je Farasin.

- Imamo izvrstan orkestar, odličnog dirigenta, redatelja, strašno puno strpljenja imaju i volje, tako da su nam olakšali cijeli taj proces, ustvrdila je Anamarija Knego koja je utjelovila Micaelu.

Sa sinoćnje izvedbe javila se ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!