21:41 / 07.07.2020.

Autor: I.D./HINA

Pula: Otvorena multimedijalna izložba "Srebrenica: Genocid u osam činova"

Foto: ilustracija/Armin Durgut/PIXSELL

Foto: ilustracija/Armin Durgut/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Otvorenjem izložbe počela je velika regionalna kampanja "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
"Srebrenica: Genocid u osam činova" naziv je multimedijalne izložbe koja je u utorak otvorena u pulskom SENSE - Centru za tranzicijsku pravdu, što je i početak velike regionalne kampanje "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".

Otvorenjem izložbe počela je kampanja organizacija civilnog društva protiv negiranja ratnih zločina 90-ih koje je pokrenuo pulski  SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu u suradnji s Documentom - centrom za suočavanjem s prošlošću i još 15 organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Kampanju i izložbu, otvorili su u videoporuci predsjednik Međunarodnoga rezidualnog mehanizma za kaznene sudove (MRMKS), nasljednik Međunarodnoga kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije (Haaški sud, ICTY) sudac Carmel Agius i glavni tužitelj MRMKS-a Serg Brammertz.

Na otvorenju su na on-line vezi govorila i Munira Subašić u ime Majki Srebrenice i predsjednik pulskoga SENSE - Centra za tranzicijsku pravdu Mirko Klarin.

Sudac Carmel Agius je istaknuo kako su oba suda  "više puta u svojim presudama utvrdili da se srebrenički genocid dogodio te su tako pružili pravni epilog strahotama koje su neizbrisivo obilježile zajednice u regiji bivše Jugoslavije i udaljile ih jedne od drugih".

- Putem zaključaka iz presuda i utvrđivanjem individualne kaznene odgovornosti onih koji su u tim strahotama sudjelovali ostvaren je značajan element pravde. Osim toga, sada postoji i neporeciv povijesni zapis, rekao je predsjednik MRMKS-a, ističući značenje i ulogu civilnog društva kao što su SENSE - Centar za tranzicijsku pravdu i njegovi partneri iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Kosova.

- U pitanju su inicijative koje približavaju pravo istinskoj pravdi u svijesti članova vlastitih zajednica te one doprinose konstruktivnom dijalogu i boljem razumijevanju zajedničke historije prostora bivše Jugoslavije, poručio je Agius.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz podsjetio je kako se ove godine obilježava 25 godina mnogih važnih događaja iz rata u bivšoj Jugoslaviji, uključujući masakr u Tuzli, genocid u Srebrenici, operaciju Oluju i potpisivanje Daytonskoga mirovnog sporazuma.

Istaknuo je kako će, nažalost, te obljetnice, kada se zajednice u bivšoj Jugoslaviji prisjećaju bola i patnje svih žrtava, biti obilježene i negiranjem zločina i glorifikacijom osuđenih ratnih zločinaca.

- Čak ni poslije 25 godina, mnogi politički lideri u bivšoj Jugoslaviji još nisu dosegli razinu uzajamnog razumijevanja da zajedno obilježe ove događaje, što rad organizacija civilnog društva na promoviranju pravde, edukacije, prihvaćanja prošlosti i pomirenju čini još značajnijim, zaključio je Brammertz.

Kampanja "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja", koja će trajati od 7. do 11. srpnja, dana kada je 1995. godine pala Srebrenica, provodit će se istodobno na internetu, to jest društvenim mrežama i portalima, i u pulskome SENSE - Centru za tranzicijsku pravdu, a svi materijali koji će biti prikazani dio su bogatoga SENSE arhiva koji sadržava oko 2000 izvještaja sa srebreničkih suđenja na Međunarodnome kaznenom sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviju te 550 videopriloga posvećenih Srebrenici, koji detaljno opisuju kako je taj sud istražio, rekonstruirao i procesuirao zločine počinjene 1995. u Srebrenici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!