Pulska premijera filma "Padre Pio"

09.09.2022.

20:55

Autor: Jana Radić/Dnevnik/P.F./HRT

Pulska premijera filma "Padre Pio"

Pulska premijera filma "Padre Pio"

Foto: HTV / HRT

Američki redatelj Abel Ferrara u Puli je predstavio svoj novi film "Padre Pio". Nakon prikazivanja na venecijanskoj Mostri, za hrvatsku premijeru odabrana je Pula. Redatelj, naime, u tamošnjem glazbenom studiju snima album s glazbom iz svojih filmova.


Dokumentarističko istraživanje i svjedočanstva s talijanskog juga rezultirali su filmskom fikcijom koja se bavi događajima nakon Prvog svjetskog rata i masakrom u gradu San Giovanni Rotondo nakon pobjede socijalista. Abel Ferrara poistovjećuje tragičan događaj talijanskog naroda s preuzimanjem patnje mladog svećenika.

- Otac Pio bio je mistik, fascinantna je tema, posebno to razdoblje njegova života kojim se bavimo. Svi znaju da je otac Pio svetac, ali mi smo se bavili onim dijelom života kad se on bori sa svojom vjerom i vlastitim vjerovanjem, istaknuo je redatelj Ferrara.

Hrvatska premijera u Puli nije slučajna jer redatelj već neko vrijeme snima album s američkim i hrvatskim glazbenicima. Suradnja je počela uoči pandemije, a na poziv festivala Filmske mutacije.

- Ne može ga ni pandemija zaustaviti. On svake godine snimi jedan igrani, barem dva dokumentarna filma i upravo se vratio iz Ukrajine gdje snima novi dokumentarac o Ukrajini, objasnila je Tanja Vrvilo, filmologinja i voditeljica festivala Filmskih mutacija.

A između snimanja filmova, kultni redatelj posvećen je glazbi uz kolege s kojima već godinama surađuje.

- Vrlo smo produktivni, ovo je drugi susret, bili smo ovdje i prije pandemije, rekao je glazbenik Joe Delia.

- Ovdje je odlično, opuštena je i prijateljska atmosfera. Ovdje se osjećamo slobodno, smatra glazbenica i redateljica Karin Scuderia.

Gostovanje Abela Ferrare poduprli su Hrvatski audiovizualni centar, Javna ustanova Pula film festival te Ministarstvo kulture i medija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!