Pulska 'tapija' kao okvir izložbe

30.01.2021.

06:38

Autor: HRT

Izložba Petre Tadić 'ta:pija'

Izložba Petre Tadić 'ta:pija'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Apartmanizacija i zatrpane plaže nasuprot neiskorištenim gradskim prostorima, grad i njegov identitet – teme su to izložbe 'ta:pija' na kojoj svoje plakate predstavlja mlada pulska grafička dizajnerica i fotografkinja Petre Tadić. Je li Pula grad koji živi isključivo ljeti, pita se autorica, tematizirajući pritom specifičan pojam lokalnog izraza 'tapije' koji označava učmalost i dosadu. Detalje otkriva priča Vijesti iz kulture:

'Grad, baš kao i čovjek, ima svoj puls, ima svoj karakter i, konačno, ima svoj identitet’, uz citat povjesničara umjetnosti i teoretičara dizajna Feđe Vukića, autorica Petra Tadić promišlja rodni grad.


- Sad nakon što sam nakon studenskih dana sam vratila u Pulu, osjetila sam taj nedostatak sadržaja i pustoš u samom gradu što mislim da je problematika svih mediteranskih gradova stoga je ovo bio poriv za samu izložbu i tematiku, kaže Petra Tadić.

Izložba Petra Tadić 'ta:pija'

Izložba Petra Tadić 'ta:pija'

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Osjećajem 'tapije' proteklih se godina bave i znanstvenici. Knjigom antropologa Andree Matoševića ‘Doći u Pulu, dospjeti u tapiju’ koristi se i Petra Tadić na svojim plakatima.


- Ono što smo mi osjećali u svom gradu i na njegovim ulicama za vrijeme zimskih mjeseci, sada su osjetili i drugi gradovi poput Zagreba, pa dalje - i New Yorka, i prazne ulice, jednostavno ta nekakva gradska pustoš bi mogla ići za tapiju cijeloga svijeta, dodaje Petra Tadić.


Autorica prvi put izlaže u galeriji Hrvatskog udruženja interdisciplinarnih umjetnika.


- Mi imamo trenutno 45 članova, 22 iz Pule, ostali su iz cijele Hrvatske. Imamo i inozemne članove, znači nismo samo otvoreni za hrvatske članove nego bilo tko, tko djeluje u nekom od 13 umjetničkih polja, može se kod nas učlaniti, napominje Kristna Nefat, voditeljica galerije.


A kako bi se mladi željni kulturnih sadržaja ipak othrvali kolektivnoj ‘tapiji’ Udruga nudi besplatne radionice poput videa i animacije, sitotiska i modnog snimanja. Sve dosadašnje izložbe, pa i ova aktualna, mogu se razgledati i online.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!