21:05 / 08.07.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Pulski filmski festival bez covid putovnica, ali uz manje gledatelja

Filmski festival u Puli

Filmski festival u Puli

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Pulski filmski festival, koji će se održati od 17. do 24. srpnja bez kovid putovnica, no uz ograničen broj posjetitelja i epidemiološke mjere, u Hrvatskom programu donosi šest hrvatskih filmova, od kojih neki dolaze s prestižnih europskih filmskih festivala.

- Imali smo jako malo vremena, a hrvatski filmovi su se zbog pandemije, našli u zastoju, neki su 'zapeli' u postprodukciji, neki u financiranju, a neki čekaju A- festivale, rekao je novi umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković u četvrtak na konferenciji za novinare.

Dodao je da se u jednom trenutku bojao da će imati samo dva filma u Nacionalnom programu, što ne bi bilo dobro, no ipak ih je šest, "što nije previše, ali je u ovom trenutku više nego realno."

Manjinske koprodukcije prikazat će se u sklopu Međunarodnog programa, njih samo tri koje su dovršene od čak dvadesetak u postprodukciji, a bit će tu i sedam novih europskih ostvarenja.

Po Marinkovićevim riječima, ti filmovi pokazuju društvene odnose koji su imanentni Europi i Hrvatskoj, a nalaze se u produkcijskim gabaritima hrvatske kinematografije.

- Pokušao sam se u programskom smislu približiti onome što je naša stvarnost, dodao je.

Posebno je izdvojio svjetsku premijeru filma "Južni vjetar 2", za koji kaže da već sada prodaja karata pokazuje da će publika na njega dobro reagirati.

Ravnateljica Pulskog filmskog festivala Gordana Restović rekla je da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s kovid putovnicama nego će biti ograničen broj gledatelja uz poštivanje epidemioloških mjera.

Pohvalivši novog umjetničkog ravnatelja što se dobro snašao u vrlo kratkom roku i što je donio iskorak festivalu, izvijestila je da će se filmovi prikazivati na četiri lokacije, a s izložbama i ostalim događanjima ukupno je 13 lokacija.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Krešimir Partl rekao je kako je Marinković svojim programom pokazao zaokrete u festivalu, a posebno važnima smatra program industrije i dovođenje regionalnih fondova.

- Godinu i pol dana smo u situaciji pandemije što je obustavilo brojne projekte, no iako je manje filmova, kvalitetni su, već su nagrađivani na festivalima i vjerujem da program može biti vrlo privlačan za filmsku publiku, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!