Pulski filmski festival donosi 10 uvodnih filmova na otvorenom

24.05.2023.

16:30

Autor: Hina/HRT/A.V.

Pulska Arena

Pulska Arena

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Kao uvertira u jubilarno, 70. izdanje Pulskog filmskog festivala u programu "Festival u kvartu" do 24. lipnja prikazuje se deset filmova na lokacijama na otvorenom u Puli.

Cilj uvodnog programa "Festival u kvartu" je okupiti građane i goste Pule pred velikim platnom na otvorenom i ovogodišnjeg festivala prikazati neke od ponajboljih filmova iz naše kinematografije namijenjenih široj, obiteljskoj publici. 

- Svi su filmovi svojedobno prikazivani na Festivalu u Puli, a posebnost je što sada oni stariji pred novu publiku dolaze restaurirani, i to uz slobodan ulaz na sve projekcije, najavljeno je.

Otvorio će ga 26. svibnja na Trgu kralja Tomislava projekcija dugometražnog igranog filma Družba Pere Kvržice redatelja Vladimira Tadeja, koji je prikazan na 18. Pulskom filmskom festivalu.

Dan kasnije u Circolu slijedi Tajna starog tavana istog redatelja, prikazan na 32. Pulskom filmskom festivalu, koji donosi priču o dvojici dječaka koji, provodeći ljetne praznike na Hvaru, na tavanu pronalaze neobičan izum koji će zaintrigirati čak i špijunsku organizaciju.

Za 2. lipnja najavljen je  film Kapetan Mikula Mali Obrada Gluščevića na igralištu Vidikovac donosi koji je na 21. Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu publike Jelen.

Vlak u snijegu Mate Relje prikazat će se je u subotu 3. lipnja u kinu na igralištu iza Stande (Šijana), a u programu su još Moj dida je pao s Marsa redateljskog dvojca Marine Andree Škop i Dražena Žarkovića, Salaš u malom ritu Branka Bauera, Anka Dejana Aćimovića, Koko i duhovi Daniela Kušana, Orlovi rano lete Soje Jovanović i Vuk samotnjak Obrada Gluščevića

Po riječima ravnateljice Pulskog filmskog festivala Tanje Miličić, igranje u i oko kvarta u kojem je odrasla spada među njena najdraža sjećanja iz djetinjstva, a sama pomisao da su tada uz igru u dvorištu ili parku mogli gledati i filmove poput Družbe Pere Kvržice i Vlaka u snijegu na velikom platnu, ispod zvjezdanog neba, uz zvuk zrikavaca bila bi sreća neviđenih razmjera.

- Festival u kvartu spaja prošlost i sadašnjost, nama ostvaruje snove, a našoj djeci i unucima predstavlja filmove koji su obilježili naše odrastanje, dodala je.

Lokacije projekcija, koje su uvertira u ovogodišnji Pulski filmski festival koji započinje 15. srpnja, još su igralište na Novoj Verudi (Rohreggerova), škola Kaštanjer, igralište na Velom vrhu, igralište Olimpija na Valdebeku, Mornarički park i Placa u Štinjanu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!