Put prema ostvarenju velikog projekta našega oskarovca

22.02.2021.

11:01

Autor: Vijesti iz kulture/HRT

‘Kristalni otmičari’

‘Kristalni otmičari’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Točno šezdeset godina od nastanka ‘Surogata’ Dušana Vukotića, jedinog filma nagrađenog Oskarom u povijesti hrvatske kinematografije, priprema se dugometražni animirani projekt za djecu ‘Kristalni otmičari’, koji se temelji upravo na njegovoj ideji.

Režira ga Arsen Anton Ostojić, uz pomoć domaćih i čeških producenata, a projekt bi zbog svoje atraktivnosti i složenosti mogao potrajati više godina. Ekipa Vijesti iz kulture je od redatelja i suradnika iz Češke doznala detalje:

Napravljeni su prvi probni kadrovi filma koji će posebnom pričom i vrhunskom produkcijom gađati sam svjetski vrh, To je prepoznao i Češki državni fond koji mu je dodijelio 530 tisuća eura. HAVC je film podržao s pet milijuna kuna, ocijenivši ga kao iznimno vrijedan i komercijalno potentan projekt.


Dušan Vukotić film je želio raditi još prije 25 godina, ali ga je prerana smrt spriječila. Njegova udovica projekt je ostavila Ostojiću.

- Idemo u daljnje brušenje scenarija, dizajn likova i pripremu za tzv. animatik. To će trajati skoro godinu dana, a daljnji rad je animacija koja će trajati još sljedeće tri do četiri godine. Znači, očekuje se da film bude predstavljen publici za pet godina, ako ne i više, ističe redatelj Ostojić.

Film se razvija pod okriljem kuća Filmosaurus Rex iz Hrvatske te Alkay Animation Prague iz Češke. Tamo je Vukotić posebno popularan nakon suradnje s Česima na filmu ‘Gosti iz galaksije’. Sudbina je htjela da priča i ovoga puta krene istim smjerom.


- Svake godine ljetujem na otoku Braču u Povljima, gdje sam upoznao redatelja Ostojića koji mi je predstavio projekt Dušana Vukotića. Kad sam pročitao scenarij, odmah sam odlučio da ću ući u projekt, kaže producent filma Petr Horak iz studija Alkay Animation Prague.

Petr Horak

Petr Horak

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Film mora prikupiti još polovicu svoga golemoga budžeta od dvadesetak milijuna kuna. Riječ je o 3D animaciji, poput Pixarove, na kojoj veliki timovi moraju godinama strpljivo raditi. Glavni dizajner likova Stjepan Mihaljević već okuplja hrvatske animatore za projekt, a trebali bi se uključiti i neki iskusni holivudski profesionalci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!