Putopisac Jasen Boko razbija mitove

31.05.2019.

11:27

Autor: Zrinka Turalija Kurtak/V.M./HRT

default error photo
Putopisac, ali i nomad u duši, Jasen Boko prešao je 50 tisuća kilometara i promijenio 200 prijevoznih sredstava, a na aktualnoj dionici, ukoričenoj u novu knjigu, pratio je Che Guevaru uzduž i poprijeko Južne Amerike.
Putopisac, ali i nomad u duši, Jasen Boko prešao je 50 tisuća kilometara i promijenio 200 prijevoznih sredstava, a na aktualnoj dionici, ukoričenoj u novu knjigu, pratio je Che Guevaru uzduž i poprijeko Južne Amerike ne bi li otkrio tko je doista bio i kako je od hedonista i avanturista postao revolucionar.

Boko je radio je u rudnicima zlata u Australiji i tvornici ribe na sjeveru Norveške, brao maline u Québecu, studirao u New Yorku, autostopirao u Burmi i Iranu, penjao se po Himalaji, kupao u Titikaki, nosio eksploziv u kamenolomu, rušio stare tvorničke dimnjake, spuštao se niz kanjone. Ali to nije sve!

Putovao je i Putem svile lokalnim prijevozom, zamalo se susreo s Odisejem na Mljetu, tražio Aleksandra među talibanima u Afganistanu, Dioklecijana u Turskoj

Gostujući u Vijestima iz kulture Jasen Boko govorio je o svojoj novoj knjizi 'Latinskom Amerikom uzvodno: Za Che Guevarom od Patagonije do Kube', te o tome zašto ga intrigiraju kontroverzne povijesne ličnosti i razbijanje mitova, među kojima i onoga o Dioklecijanu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!