Putujuća izložba o neustrašivim ženama

08.03.2022.

07:00

Autor: Dobro jutro Hrvatska/I.B./HRT

Neustrašive žene

Neustrašive žene

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

U Gradskom muzeju u Jastrebarskom počinje prikazivanje putujuće izložbe o neustrašivim ženama – prigodno, na Međunarodni dan žena. 

Naime, 23 poznate hrvatske ilustratorice kreirale su sto ilustracija značajnih žena iz hrvatske povijesti i sadašnjosti. Izložba će se ove godine održati u 9 hrvatskih gradova, a nezavisna kustosica Sonja Švec Španjol nada se kako će se putovanje nastaviti i sljedeće godine.

- Krenuli smo s najavama, a već imamo poziv od nekih ustanova da bi nas ugostili iduće godine, kazala je Sonja Švec Španjol jučer za HTV-ovu emisiju "Dobro jutro, Hrvatska". Dodala je da je bilo vrlo teško odabrati samo 100 žena čije će se ilustracije prikazati na izložbi.

- Većina ilustratorica ima svoj prepoznatljiv umjetnički stil – neke rade u tradicionalnim tehnikama, do digitalnih tehnologija. Same su birale koje će žene ilustrirati, tako da možemo vidjeti karakter tih značajnih žena koji ih je inspirirao, dodaje.

Pri odabiru 100 značajnih žena, Švec Španjol dodaje kako su se u obzir uzimale stručne reference poput leksikona 500 značajnih žena iz Hrvatske povijesti, te još neke stručne literature.

- Nastojalo se da zaista budu zastupljene žene iz znanosti, umjetnosti, politike, i drugih područja. Tako imamo prvu hrvatsku političarku, prvu dirigenticu, prvu ženu koja je vozila automobil, prvu liječnicu i prvu učiteljicu. Naravno, imamo i one koje su imale nekakve značajne doprinose u tom svom području djelovanja. Zajednička nit poveznica im je to što ne samo da su se realizirale kao žene i bile uspješne u tome, nego su imale potrebu to znanje prenositi na druge i raditi za zajednicu, ističe.

Izložba je, kaže Švec Španjol, namijenjena svim generacijama, a paralelno će biti organizirana i likovna radionica za djecu od prvog do četvrtog razreda.

- Izložba je zanimljiva zbog svoje raznolikosti, ali i vrlo edukativna. Žene iz druge knjige, koje danas žive, su nam vjerojatno svima poznate. Ali žene iz prošlosti i koje su one imale doprinose, ja osobno nisam znala za mnoge. Pozivamo sve da dođu na izložbe i vide taj likovni aspekt, ali i upoznaju te žene, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!