Rabuzinovi bregovi kao "rascvala planeta"

26.07.2021.

15:22

Autor: Zdravka Giacometti/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Rabuzinovi bregovi

Rabuzinovi bregovi

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Ovih dana tiskana je monografija o slikaru Ivanu Rabuzinu. Priredio ju je Vladimir Crnković, a u njoj su, osim umjetnikovih slika, objavljene i pjesme naših pjesnika koje govore ili o Rabuzinu ili o pejzažu koji je slikao.

„Hommage a Rabuzin“ memoarska je studija napisana u povodu stote obljetnica rođenja slikara Ivana Rabuzina. Vladimir Crnković u nju je uvrstio 26 reprodukcija Rabuzinovih slika te pjesme naših pjesnika.


Monografiju je zajedno s urednikom Crnkovićem prolistala ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

Božica Jelušić o slikanju ovog umjetnika piše - "bezazlenost vlada, gdje prestaje drama.“ Za nju su Rabuzinovi bregovi "utočište bića - rascvala planeta."


Ivan Rabuzin najviše je slikao pejzaže u kojima je na vrhuncu njegova slikarka lirika. Čisti pejzaži njegovo su najbolje djelo i, kako tvrdi Crnković, "Rabuzinova je umjetnost istinska antiteza tragično-disharmoničnu svijetu, a kaosu, otuđenosti, kataklizmi suprotstavlja sklad, blaženstvo mira, stanje milosti i čuvstvo sreće."


Pjesnikinja Božica Jelušić o Rabuzinovim pejzažima kaže - "Zaluta li duša u tu pastoralu, Iskusit će okus beskvasnoga kruha. Nikad nismo stali bliže idealu: Slikar biva vodič kroz predjele duha." 

Rad Ivana Rabuzina

Rad Ivana Rabuzina

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Jedinstvene u svjetskoj umjetnosti, smatra Crnković, slike su Crvena zima iz 1965. godine, te Put u bregove iz 1964.


Zatim je važno spomenuti Rabuzinov pejzaž na zavjesi iz kazališta Takarazuka u Tokiju veličine 24 puta deset i pol metara. Sve što je slikar želio prikazati žutom bojom, protkano je čistim zlatom. Jedinstvena je to slika u svijetu.


Uz Vladimira Crnkovića, urednica knjige je i Božica Pažur, a izdavači su Kajkavsko spravišče, Društvo za unapređivanje znanosti i umjetnosti

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!