Radi se na bednjanskom rječniku, poslušajte zaista je potreban

16.06.2020.

13:48

Autor: Ana Papec/Regionalni dnevnik/IMS/P.F./HRT

default error photo
Nematerijalno kulturno dobro RH, autohtoni govor koji zavrjeđuje da bude publiciran i trajno sačuvan za buduće generacije.
Bednjanski govor hrvatsko je kulturno dobro te brend mjesta i općine Bednja u Hrvatskom zagorju. Kako bi ga trajno sačuvala, ali i promicala ostale kulturne vrijednosti tog kraja, tamošnja općinska vlast pokrenula je osnivanje Ogranka Matice hrvatske.

U prigodi 250. obljetnice rođenja Janka Draškovića, u Župnom dvoru Bednja osnovan je prvi općinski Ogranak Matice hrvatske u Varaždinskoj županiji. Velikaška obitelj Drašković zaslužna je za gradnju tamošnjeg Župnog dvora, škole i crkve.

- Oni su sagradili župnu crkvu u Bednji, dakle, ostavili su jedan vrlo jaki i veliki trag, koji stjecanjem okolnosti nije do kraja istražen. To bi dakle, bio jedan od temeljnih razloga i na kraju krajeva djelovanje Matice ilirske da toj činjenici posvetimo dužnu pažnju i da pokušamo istražiti sve što je utjecalo u Bednji od strane Draškovića, objasnio je Adam Pintarić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Bednji.

Kao projekt od posebne važnosti istaknut je "Rječnik bednjanskoga govora". Nematerijalno kulturno dobro RH, autohtoni govor koji  zavrjeđuje da bude publiciran i trajno sačuvan za buduće generacije.

- Radi se o suradnji s Hrvatskim Zavodom za jezikoslovlje i na taj način bit će kroz znanstveni pristup,jednostavan kao i svaki drugi riječnik hrvatskog govora i svakog drugog govora, rekao je načelnik općine Bednja Damir Poljak.

Donosimo insert priloga iz emisije HRT-a Dobro jutro, Hrvatska iz arhive od prije tri godine (2017.). Poslušajte kako zvuči bednjanski - zaista treba rječnik:

- Ja se nadam da će kroz taj materijal bednjanski govor biti dostupan i široj populaciji, a ne samo izvornim govornicima - Bednjančanima, rekao je Pintarić.

A građani će uskoro moći prolistati i pročitati zbornik radova o povijesti župe Bednja, nastao na temelju  znanstvenog skupa u Trakošćanu 2016. godine.

- Unutra su prikazani svećenici, život župe kroz cijelu povijest. Prikazana je kompletna sakralna baština, kako ona pokretna tako i nepokretna.Prikazane su sve kapelice, prikazana je i sama općina, kaže župnik u Bednji Neven Blažon.

Bit će tu još tiskovina, ali i i niz predavanja i tribina s temama iz kulturne i povijesne baštine te susreti s drugim ograncima. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!