12:59 / 07.02.2018.

Autor: Željka Živković / V.M.

Radijska Žuta podmornica - 25 godina poslije

Igor Vrandečić – Sokol

Igor Vrandečić – Sokol

Foto: - / -

Kad Osječanima spomenete Žutu podmornicu, samo je jedna asocijacija – radio. Prije 25 godina bila je to, naime, prva hrvatska ratna radijska postaja koja je sada ovjekovječena i monografijom.
Kad Osječanima spomenete Žutu podmornicu, samo je jedna asocijacija - radio! Prije 25 godina bila je to prva hrvatska ratna radijska postaja. U knjizi Gordane Lesinger i Davora Vrandečića saznajemo mnogo više o toj omiljenoj postaji jer Žuta podmornica bila je, zapravo, puno više od radija.

Autori Gordana Lesinger i Davor Vrandečić, upustili su se u zanimljiv i zahtjevan projekt jer su knjige o radiju u Hrvatskoj vrlo rijetke. Literature o ratnoj hrvatskoj radiodifuziji i radiofoniji u Hrvatskoj ima jako malo. Zato je ovakav projekt, koji zapravo bilježi jedno vrijeme i predstavlja jednu vrstu spomenara, jedinstven u Hrvatskoj,  komentira prof. dr. sc. Marina Mučalo s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

Mala radijska postaja čiju su „posadu“ tada činili mladići - ratnici koji su, nakon dana provedenog na bojištu, sjedali pred mikrofon, ovu je monografiju itekako zaslužila. Ona je Osječanima obilježila važno razdoblje - to ratno tmurno doba. Unijela je nekakvu živost i drugačiji pogled na sva ta ratna zbivanja,  kaže autorica knjige Gordana Lesinger, a njezin kolega Davor Vrandečić dodaje: Stavili smo u knjigu sve materijale koje smo pronašli i sve smo ih obradili. Monografija ostaje kao poziv ostalim autorima da nastave istraživanje.

Priča je ispričana kroz mnoga sjećanja - Sokol, Kljun, Torpedo, Laki... To su neki od najpoznatijih „podmorničara“. Posebno im je u sjećanju ostala noć kada je na Osijek padalo na tisuće granata, a oni su pustili valcer Na lijepom plavom Dunavu. Slijedile su stotine poziva. Jednog se baš sjećam - stariji ženski glas je rekao: „Sine, zgrada nam je dobila tri granate, prašina je padala po nama, a mi smo plesali“,  prisjeća se Igor Vrandečić – Sokol.

Medijski tada neiskusna ekipa prilagodila se trenutku i napravila nešto što je izraslo u simbol obrane Osijeka. Upravo zato je ova monografija i mnogo više od dragocjenog spomenara.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!