Radijski kreativci sa svih strana svijeta stigli na Hvar

26.05.2023.

Zadnja izmjena 09:50

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Prix Marulić

Prix Marulić

Foto: Hrvatski radio / HRT

Počinje 26. Prix Marulić, međunarodni festival igrane i dokumentarne radiodrame koji će se u organizaciji Dramskog programa Hrvatskoga radija do 1. lipnja, kao i svake godine, održavati u gradu Hvaru. 

Uoči današnjeg otvorenja, ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska na Hvaru je doznala detalje o programu od umjetničke ravnateljice festivala Adriane Kramarić:

Tijekom ovogodišnjeg festivala, predstavit će se 34 igrana i dokumentarna ostvarenja iz 22 države koje su predselekcijske komisije odabrale između osamdesetak pristiglih radova.

Hrvatski radio predstavljat će tri djela: u kategoriji dokumentarne radiodrame "Egipatski blues zadarskih mačaka" autora Petra Vujačića i urednika Nikice Klobučara, u kategoriji drame "Orlando, monolog, mrlja" autora Gorana Ferčeca, redatelja Darija Harjačeka i urednice Katje Šimunić, te u kategoriji kratkih formi "Ples mrtvaca - Beramski sveti strip" autorica Marije Pečnik Kvesić i Jasne Mesarić te urednice Adriane Kramarić.

Na festivalu će se i ove godine okupiti šezdesetak radijskih znalaca s različitih strana svijeta i svi će oni predstaviti svoje uratke utemeljene na kulturnoj baštini i/ili suvremenoj interpretaciji starih tekstova.

 

S festivalskih slušanja

S festivalskih slušanja

Foto: Prix Marulić / HRT

Novosti ovogodišnjega festivala


Umjetnička ravnateljica festivala Adriana Kramarić najavila je i neke novosti na ovogodišnjem festivalskom izdanju:

- Došlo je vrijeme da i stari tekstovi zakorače u digitalno doba. Bit će to prvi festival na kojemu će se program u potpunosti pratiti u elektronskom obliku – na tabletima! Tako ćemo izbjeći veliku količinu tiskanih, papirnatih materijala, ali i olakšati organizaciju i snalaženju in situ. Iako je do sada vremenska odrednica za teme i tekstove bila 1921. godina, kada je emitirana prva radiodrama, ove smo godine odlučili i to promijeniti. Naime, kako se 'starim tekstom' smatra bilo koji tekst ili ne/materijalna kulturna baština starija od 70 godina, u ovogodišnji festivalski program uvršteni su svi radiofonijski oblici koji svojim sadržajem obrađuju kulturno-umjetničko nasljeđe do kraja 1952. godine. To je otvorilo prostor za nove teme i promišljanje vremena koje nam je kulturološko bliskije i često intrigantnije, istaknula je Kramarić.

Festivalski plakat

Festivalski plakat

Foto: Prix Marulić / HRT

Međunarodni ocjenjivački sud od jedanaest članova na kraju će proglasiti i nagraditi po tri najkvalitetnije produkcije u dramskoj i dokumentarnoj kategoriji, te kategoriji kratke forme.

Ovogodišnji će voditelji ocjenjivačkog suda biti Soila Valkama (YLE - Finska) i Jean Claude Kuner (Njemačka), oboje višestruko nagrađivani autori i urednici na brojnim međunarodnim festivalima i česti gosti Prix Marulića.

Osobitost su festivala i festivalske rasprave u kojima otvorenim razgovorima i razmjenama iskustava sudjeluju svi sudionici festivala. Kao i proteklih godina svi zainteresirani moći će ih izravno pratiti u live-streamingu na Facebook stranici Prix Marulić – International Radio Festival svakoga dana odvijanja festivala od 19 sati.

Sve emisije u ovogodišnjoj konkurenciji moći će se poslušati u razdoblju od 26. svibnja do 26. lipnja na festivalskoj internetskoj stranici.

Za besprijekoran tonski doživaljaj u različitim hvarskim ambijentima zaslužna je tonska ekipa Hrvatskoga radija na čelu s tehničkim direktorom festivala Hrvojem Hanzecom.

Kompletan vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje i ove godine kolegica Tanja Momčilović iz Odjela Dizajn HRT-a, a tradicionalne drvene nagrade u obliku svjetionika unikatno-umjetnički su doradili studenti i profesori Zavoda za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Festivalske nagrade

Festivalske nagrade

Foto: Prix Marulić / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!