"Radio & Juliet" u subotu u Lisinskom plešu za Ukrajinu

15.03.2022.

11:52

Autor: Hina/HRT/D.S.

KD Vatroslava Lisinskog

KD Vatroslava Lisinskog

Foto: Filip Kos / PIXSELL

Dio prihoda od ulaznica za baletni rock-spektakl "Radio & Juliet", u kojem će 19. ožujka u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog nastupiti ukrajinski prvaci baleta Ivan Žuravljov i Olga Timoševa, bit će doniran za Ukrajinu.

"Radio & Juliet" donosi jednu od najpoznatijih ljubavnih priča ispričanu na potpuno drukčiji način, djelo koje je obišlo cijeli svijet pred zagrebačkom publikom gostovat će drugi put.


Balet u koreografiji Edwarda Cluga smješten je u moderno doba i predstavlja suvremenu i originalnu interpretaciju jednoga od najpoznatijih dramskih djela svjetske književnosti uz kultne pjesme rock-benda Radiohead.


Baletni solist Ivan Žuravljov, ravnatelj Ukrainian Classical Balleta te umjetnički direktor produkcijske kuće Artentainment u predstavi nastupa u ulozi Tibalda, a njegova supruga, zvijezda suvremenog plesa Olga Timošiva u ulozi Julije.


Trenutačno su u Mariboru, gdje traju probe za nastup u Lisinskom. Naime, od cijele trupe koja je trebala nastupiti u Lisinskom, samo su njih dvoje, s petomjesečnom bebom, u posljednji tren uspjeli napustiti Ukrajinu. Ne želeći da projekt pripreman za Lisinski propadne, dogovorili su suradnju s mariborskim Slovenskim narodnim kazalištem, pa tako sad pripremaju predstavu u suradnji Hrvatske, Slovenije i Ukrajine.


- Ovdje smo da zajedno radimo jedno prekrasno djelo to je naša jednostavna poruka. U ovoj situaciji želimo pokazati na primjeru naše suradnje s plesačima mariborskoga kazališta i prijateljima iz Hrvatske da se narodi mogu ujediniti i pokazati veliku umjetnost, rekao je Žuljanov.


- Ovo je naš posao, ono što znamo raditi najbolje, zato je ovo najbolji način da humanitarno pomognemo Ukrajini, poručio je.


Ulogu Romea, umjesto najavljenog Denisa Matvienka, plesat će solist mariborskoga baleta Slovenskoga narodnoga kazališta Matjaž Marin, a u ostalim ulogama nastupaju solisti i članovi baletnoga ansambla SNG-a Maribor.


Predstava je s ogromnim uspjehom obišla SAD, Kanadu, Brazil, Nizozemsku, Italiju, Rusiju, Izrael, Australiju, Singapur, Koreju i mnoge druge zemlje, a kao uvertiru priči o Romeu i Juliji, zagrebačka će publika imati priliku vidjeti kratki suvremeni balet Edwarda Cluga "Quatro".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!