09:52 / 19.12.2018.

Autor: M.Š./HRT

Radost Božića ispunila HGZ

Zbor HRT-a, instrumentalni sastav i dirigent Tomislav Fačini (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Zbor HRT-a, instrumentalni sastav i dirigent Tomislav Fačini (Foto: Marija Štilinović/HRT)

Foto: - / HRT

Uoči Božića, najveselijeg kršćanskog blagdana, Zbor HRT-a sinoć je u Hrvatskom glazbenom zavodu pod ravnanjem Tomislava Fačinija, u koncertnom ciklusu Sfumato, održao prigodan koncert.
Uoči Božića, najveselijeg kršćanskog blagdana, Zbor Hrvatske radiotelevizije (HRT) sinoć je u Hrvatskom glazbenom zavodu (HGZ) pod ravnanjem svog šefa dirigenta Tomislava Fačinija, u koncertnom ciklusu Sfumato, održao prigodan koncert.

Na programu je bio Božićni oratorij (Oratorio de Noël), za soliste, zbor, gudače, orgulje i harfu Camille Saint-Saënsa u kojem se očituje jednostavnost, pastoralnost i posezanje za tradicijom te Hrvatske božićne pjesme, za soliste, zbor i instrumentalni ansambl Tomislava Fačinija.

U deset stavaka Oratorija, Saint-Saëns je uglazbio tekstove na latinskom jeziku izabrane iz dijelova Starog i Novog zavjeta: Psalama, Tužaljki, Knjige proroka Izaije i Evanđelja po Luki i Ivanu. U izvođenju ovog djela Zboru HRT-a pridružili su se Zagrebački solisti, Pavao Mašić na orguljama i harfistica Diana Grubišić Ćiković. Kao solisti nastupile su članice Zbora Monika Cerovčec, sopran, Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran i Martina Borse, alt dok su muške solo dionice otpjevali gosti tenori Stjepan Franetović i Marko Fortunato koji je pjevao baritonsku dionicu. Svaki od izvođača doprinio je tome da su gledatelji obilnim pljeskom zahvalili na glazbi koja je do zadnjeg kutka ispunila veliku dvoranu HGZ-a.Nakon kraće tehničke pauze na pozornici su se izmijenili svirači pa je mjesto Zagrebačkih solista zauzeo pomalo neobična instrumentalni sastav – Nikola Fabijanić i Tomislav Žužak na saksofonima, Vanja Lisjak, Mate Đuzel, Miro Taradi na trombonima, Izidor Erazem Grafenauer na teorbi i gitari, Sven Buić na kontrabasu, Pavao Mašić na sintesajzeru te Marko Mihajlović na udaraljkama. Iz bogate i drevne hrvatske božićne tradicije koja sadrži više do pet stotina napjeva od kojih su neki zabilježeni još u 12. stoljeću, na Božićnom koncertu  Zbora HRT-a mogle su se u potpuno novom ruhu maestra Fačinija čuti  Poslan bi angel Gabriel (solo Monika Cerovčec), Kyrie eleison, Spavaj, mali Božiću, O rumena, prelepa zorja (solisti Daniela Perosa, sopran Nikolina Virgej Pintar, mezzosopran, Andro Bojanić, tenor i Tomislav Meštrić, bas), 'Zašla zvezda (solistice Daniela Perosa i Loredana Medan, alt) Uspavanka malom Isusu (solo Monika Cerovčec), Bog se rodi v Vitliomi, Zdrav Kralj mladi (solisti Monika Cerovčec i Tomislav Fačini)  te Oj pastiri, čudo novo.  Aranžmani u kojima Fačini, kako je rekao, koketira s lakšim žanrovima kao jazzom i latino ritmovima, a neki do njih idu na psihodeliju i acid rocka, oduševili su osobito mlađi dio publike, a svima u dvorani kao onima pored radioprijamnika ispunili su srca veseljem blagdana.

Izravni prijenos urednice Zrinke Matić mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3) kao i putem mobilnih, telefona, tableta i računala na platformi HRTi, a prije koncerta i u kratkoj tehničkoj stanci mogao se čuti i razgovor s maestrom Fačinijem. Snimku koncerta možete poslušati Slušaonici  Hrvatskog radija.


                                                         Foto: Marija Štilinović/HRT                
Hrvatske božićne pjesme Tomislava  Fačinija zabilježeni su i na novom CD-u Zbora HRT-a MIR, ZLATO, TAMJAN  na kojem je Božić opisan glazbom, slikom i tekstom; glazbom maestra Fačinija, ilustracijom Saše Šekoranje i kratkom pričom Ivane Šojat napisanom baš za ovu prigodu. Božićna turneja Zbora HRT-a pod vodstvom maestra Fačinija na kojoj predstavlja javnosti pjesme novog albuma, nakon Kloštar Ivanića i Zagreba, nastavlja se već danas u Zadru te 22. prosinca u Dubovcu pored Karlovca.

MIR, ZLATO, TAMJAN dostupan je za kupnju u MUO shopu kao i narudžbom na shop@hrt.hr ili putem web obrasca na portalu HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!