13:33 / 28.09.2018.

Autor: M.Š./HRT

Radovan Vlatković ponovo svira sa Simfonijskim orkestrom HRT-a

Radovan Vlatković (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Radovan Vlatković (Foto: Slavko Midzor/PIXSELL)

Foto: - / PIXSELL

Ovogodišnji Majstorski ciklus Simfonijskog orkestra HRT-a otvara hornist Radovan Vlatković pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda koji će nastupiti i kao violončelist.
Ovogodišnji Majstorski ciklus  Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT) otvara hornist Radovan Vlatković pod ravnanjem šefa dirigenta Enrica Dinda koji će nastupiti i kao violončelist.  

Proslavljeni hrvatski solist na rogu Radovan Vlatković (Zagreb, 1962.) jedan je od najuvaženijih svjetskih umjetnika i majstor svojega instrumenta koji popularizira širom svijeta nastupima, snimkama i podukom. Rog je počeo svirati već sa šest godina i diplomirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1980. u klasi prof. Prerada Detičeka. Nastavlja umjetničko usavršavanje kod prof. Michaela Höltzela na Muzičkoj akademiji u Detmoldu u Njemačkoj. Nakon brojnih državnih i međunarodnih nagrada koje je dobivao još tijekom studija, najveće priznanje stiže mu 1983. – prva nagrada prestižnog Natjecanja ARD u Münchenu koja tijekom četrnaest godina nije dodijeljena niti jednom hornistu. Svjetska karijera koja je uslijedila vodi ga kroz suradnje s najuglednijim orkestrima, dirigentima i solistima po svim kontinentima.

Vlatković je 2014., kao prvi i jedini Hrvat, promaknut u počasnog člana Kraljevske glazbene akademije u Londonu. Predaje na još tri europske visoke škole: u Salzburgu, Madridu i Zürichu. Odsvirao je brojne koncerte na svim stranama svijeta, snimio niz albuma za ugledne diskografske kuće poput EMI-ja, DECCA-e, Deutsche Gramophona. Nadahnuo je nastanak brojnih novih djela za rog, sudjelovao u praizvedbama skladbi stvaralačkih zvijezda poput Krzysztofa Pendereckog i Sofije Gubajduline, ali i brojnih hrvatskih autora čija je djela i snimio za HRT.

      Radovan Vlatković tijekom radionice koju je održao za puhače Simfonijskog orkestra HRT-a
                                                                       (foto: Vedran Kocelj)

U protekle dvije godine snimljen je impresivan broj hrvatskih kompozicija za rog – Koncerti za rog i orkestar  Krešimira Baranovića, Stjepana Šuleka, Igora Kuljerića i Frane Paraća; Koncert za rog i puhači orkestar  Tomislava Uhlika; komorne skladbe Rudolfa Matza (Sedam skica za rog i klavir i Varijacija na međimursku temu za rog solo), Frana Lothke (Uspomena na rog i klavir), Krste Odaka (Andante cantabile za rog i gudači kvartet), Natka Devčića (Lirska scena za bariton, rog i gudači kvartet na pjesme), Alfija Kabilja (24 sata jednog korniste), Miroslava Miletića (Monolog za rog i klavir i Tri scherza za violinu i rog) te Ive Josipovića (Preludij i fuga za rog solo). S Varaždinskom komornim orkestrom snimio je Vlatković za HRT i 'Konzertstück' za rog, gudači orkestar i zvona  Davora Bobića, Koncert za rog i gudači orkestar  Milka Kelemena i Concertino za rog, gudače, čelestu i udaraljke  Brune Bjelinskoga.
Veliko mi je zadovoljstvo ponovo nastupiti u Zagrebu, 4. listopada. Ovaj put uz Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i maestra Enrica Dinda,  kaže Radovan Vlatković. Uz Simfonijski orkestar HRT-a povezuje me dugogodišnja suradnja, prijateljstvo i kolegijalnost.  

Uz maestra Dinda, Vlatković nastupa po prvi puta i raduje se tom susretu. Čuo sam toliko lijepih stvari o njegovom radu u orkestru, a osim toga on je svjetski poznati violončelist tako da me veseli da možemo nastupiti zajedno u Schumannovoj komornoj kompoziciji (Andante i varijacije u B-duru, za rog, dva klavira i dva violončela, op.a.).

Nakon komornog Schumanna na programu je Koncert za rog i orkestar, poznatog američkog kompozitora Johna Williamsa. Koncert ovog američkog skladatelja poznatog po filmskoj glazbi po prvi puta se izvodi u Hrvatskoj. Kao predložak je izabrao citate iz raznih djela svojih  omiljenih pisaca,  otkriva Vlatković. U jednom svojem intervjuu pokušao je objasniti svoju preferenciju i veliku ljubav za naš instrument. Kaže da zvuk roga koji puta podsjeća na prošlost  te evocira sjećanja na prošla vremena bilo u kontekstu kao što je lov (sjećanja vezana uz lovački rog), bilo kao ratnički instrument (Vikinzi i njihov instrument lur ili rimska bucina). Ali prije svega rog ima pjevni i ekspresivni zvuk kojeg imamo na pretek u partiturama filmova koje je Williams uglazbio,  kazao je Vlatković. Williams je autor glazbe filmskih blockbustera kao što su Ralje, Zvjezdani ratovi, Superman, serijal o Indiana Jonesu , E.T., Schindlerova lista, Spašavanje vojnika Ryana, prva tri nastavka serijala o Harry Potteru i mnogih drugih.

Radovan Vlatković svira rog (model 20 M) firme Paxman iz Londona. Živi u Salzburgu sa suprugom i šestero djece.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!